jova napisał(a): 
Ja postaram się zachować obiektywizm i zrobię listy piłkarzy, którzy łapali się do kadry pierwszego zespołu i/lub potrafili zagrać na przyzwoitym pierwszoligowym poziomie. Niech każdy samodzielnie oceni, który z nas ma rację.
Petrescu, wiosna 05/06:
Bramkarze: Majdan, Pawełek
Obrońcy: Baszczyński, Pi. Brożek, Dudka, Głowacki, Kłos, Mijailović, Stolarczyk
Pomocnicy: Błaszczykowski, Burns, Cantoro, Penksa, Sobolewski, Varga, Zieńczuk
Napad: Pa. Brożek, Paulista, Kryszałowicz.
Petrescu jesień 06/07:
Pawełek, Dolha
Baszczyński, Pi. Brożek, Cleber, Dudka, Głowacki, Kokoszka, Mijailović, Stolarczyk,
Błaszczykowski, Burns, Cantoro, Penksa, Sobol, Varga, Zieńczuk, Chiacu
Pa. Brozek, Kryszałowicz, Paulista, Radovanović.
Boguski niby był w kadrze wiosennej, ale praktycznie nie grał. Poza tym nie był jeszcze wtedy wartościowym zawodnikiem.
Moim zdaniem tak jesienna jak i wiosenna kadra Petrescu były "szersze, mocniejsze" niż obecna kadra Wisły:
Pawełek (o rezerwowych nie warto wspominać)
Baszczyński, Pi. Brożek, Diaz, Cleber, Głowacki, Marcelo, Singlar
Zieńczuk, Sobol, Łobo, Jirsak, Cantoro, Małecki
Boguski, Pa. Brożek
Nie uwzględniłem Kowalskiego w obecnej kadrze ani Kokosa w wiosennej, bo grali zbyt mało i dopiero wchodzili do zespołu.
Na bramce dziś brak solidnego zmiennika. Boki obrony na porównywalnym poziomie we wszystkich trzech kadrach. Na środku dziś brak pewnie grającego zawodnika, którym potrafił być Kłos, a którym później bezdyskusyjnie był Cleber.
Skrzydeł nie ma co porównywać - para Zieniek+Łobo nie może się równać z parą Zieńczuk+Błaszcz. Do tego jako zmiennik był Paulista, a dziś Małecki. Na środku pomocy Petrescu miał szerszy wybór. Dziś duet Sobol i Cantoro nie staje się coraz młodszy, a Jirsakowi brak sił by pracować na boisku dłużej niż 60-70 minut. W ataku jest Brożek i nierówny Boguski. Zmienników Brak.
Baszczyński, Cantoro, Sobol i Zieńczuk w międzyczasie przekroczyli 30tkę.
Mówisz, że Głowa był w "rozsypce". A dziś nie jest? Baszczyński był obrażony? A na kogo? Czasem nie na takiego jednego trenera? Baszcz też jest "toksyczny"? "Skrzydła: Zieńczuk/ Paulista(Błaszczykowski)" - to była wada tamtego zespołu?! "Brożek Paweł(stary)", który potrafił strzelać ważne gole i przesądzać o wynikach meczy co pokazał np. w Pucharze Uefa. Dziwnym zbiegiem okoliczności on i Błaszcz doszli do przyzwoitej formy gdy tylko pewien trener stracił pracę. Kryszałowicz, Penksa? Kopacze na ich poziomie przydaliby się i dziś jako tani zmiennicy. Kpisz z Radovanovicia i Chiacu? A powiedz mi Misiu, kto ich wybrał i sprowadził do tego klubu? To czasem nie były wynalazki, na które stawiał taki jeden trener?
|
Dobra, wytłumacz mi tylko, kto miał w Wiśle Petrescu bramki strzelać.
Skorża ma obecnie jednego dobrego napastnika, wtedy nie mieliśmy żadnego. Możesz bawić się w naginanie rzeczywistości pod zadaną tezę, ale każdy kto pamięta tamten okres doskonale zdaje sobie sprawę z głównego wówczas problemu - nieskuteczności. Najbardziej idiotyczne fragmenty pogrubiłem, moim zdaniem nie wymagają komentarza. Nawet jeśli ktoś wówczas nie oglądał meczów Wisły, zawsze może sprawdzić archiwa tego forum, aby przekonać się o klasie Kryszałowicza, Penksy czy ówczesnego Brożka.
Paweł Brożek bardzo się zmienił przez ostatnie lata, podobnie było z Błaszczykowskim. Za Petrescu był zupełnie innym zawodnikiem, niż jest teraz.
jova napisał(a):
|
ho ho ho! Ale pojechałeś! Wszyscy mają zarzuty? WSZYSCY? Za ustawianie meczy przeciwko Wiśle prowadzonej przez Petrescu? Poproszę o listę nazwisk gwizdków i meczy, które (zdaniem prokuratury) skręcili na niekorzyść ówczesnej Wisły.
|
O ile się orientuję - tak, wszyscy ówcześni sędziowie mają już zarzuty prokuratorskie. Czy mecze Legii były kręcone, czy może po prostu była to koleżeńska pomoc nie wiem i - szczerze mówiąc - wisi mi to.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.01.2009 o godz. 19:56.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
|