Wyświetl pojedynczy post
qazwsx123
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.01.2009, 19:28
Jeśli uważacie, że książki Sienkieiwcza są mało wymagające to Was nie rozumiem. Z tego co pamiętam to ,,Potop,, na języku polskim omawialiśmy przez 9 lekcji i naprawdę było o czym mówić. A co do wycofania sarmatyzmu to jestem stanowczo przeciw. Nie możemy uciekać od swojej kultury i wstydzić się jej. Ale najbardziej jest tu niepokojące rozwiązanie z lekcjami historii. Pomimo tego, że miałem rozszerzoną historię przez 3 lata to i tak nik mi nie powiedział czym była naprawde rewolucja fracuska, powstanie na wegrzech 56`, czym był stan wojenny, wybor Polaka na papieza, kim był Pinochet, co miała na celu wojna domowa w Hiszpanii czy chodzby masowe eksterminacje katolikow w kilkunastu innych panstwach. Ale lepiej zrobić 3 lekcje o zagładzie Żydów unikając jak diabeł święconej wody tematów o Stalinie i jego zbrodniach. Powiem Wam, że jak ktoś smemu nie bedzie uczył się historii taką jaka naprawdę była to szybko będzie można z niego zrobić potencjalnego wyborce Tuska( taki żart nie na miejscu). Kiiedyś ktoś dobrze pisał, że za ileś tam lat nie będzie Polski ani Niemiec będzie jedno wielkie państwo zwane Unią Europejsą o wspólnym języku i prawie ale to już będzie za późno aby cokolwiek zdiałać bo do zrywów niepodległosciowych są potrzebni patrioci a nie ludzie z wodą w mózgu.