Wyświetl pojedynczy post
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.01.2009, 13:34
qazwsx123 napisał(a):Wyświetl post
Jak oglądaliście dzisiaj ten program bodajże Warto Rozmawiać na tv1 czy 2 juz nie pamietam bo ogladalem koncowke to niezła reforma edukacji nam sie szykuje. Za kilka lat nikt nie bedzie wiedzial co to sa Dziady bo bedzie musial sie uczyc w ktorym roku Luter wyglosil tezy lub date przystapienia Niemiec do UE. Chcą skrócić lekcje historii do 1 godziny tygodniowo. Ludzie to jest szok. Jak Giertych był ministrem to wszyscy mu na rece patrzyli i obojetnie co by nie wprowadzil to zawsze byly strajki bo moda byla. Ale teraz jak PO rzadzi to moga robic co chca a za kilka lat ludzie beda sie dziwic tak samo jak po rzadach SLD.
Nie do końca jest tak jak piszesz, ale niemniej jednak kontrowersyjnie. Kilka szczegółów, które zdołałem w trakcie emisji programu wychwycić:

- edukacja historii kończy się w 1. klasie liceum. Potem wchodzi przedmiot, który nazywa się "Historia i Społeczeństwo". Będzie on podzielony na dziewięć bloków tematycznych, z których nauczyciel - wedle własnego uznania - wybierze cztery z nich. Do wyboru m.in. tematy "Kobieta i mężczyzna", "Gospodarka", "Życie w społeczeństwie"... Wszystko ma być prowadzone w formie kursy przygotowawczego (cokolwiek to oznacza?)

- zmienia się sytuacja Sienkiewicza w kanonie lektur obowiązkowych. Nauczyciel - znów wedle własnego uznania - będzie miał obowiązek omówić tylko jeden z tytułów do wyboru: Quo Vadis, Krzyżacy, Potop.

- na maturze obowiązkowo zdawany będzie j. polski, j. obcy i matematyka. Do wyboru historia, biologia i coś tam jeszcze. Bulwersujący jest fakt, że nie będzie można np. zdawać podstawowej historii, czy biologii, bo jak wiadomo przedmiot dodatkowy zdaje się tylko na poziomie rozszerzonym,

Tyle zdołałem sobie teraz odtworzyć z pamięci.

Ciekaw jestem, czy Sienkiewicz w "polskich" mediach będzie choć w 50% tak gorliwie broniony jak Gombrowicz... I czy czerwona hołota "zaatakuje" bramy MEN-u z podobnym zacietrzewieniem, jak wtedy gdy urzędował tam Giertych.

Mareq napisał(a):Wyświetl post

Jedna godzina tygodniowo historii , to faktycznie mało . Chociaż jak chodziłem do liceum , to też miałem tylko jedną godzinę tego przedmiotu , ale we wcześniejszych latach nauki chyba więcej tego było .

Powinna być 1 godzina historii Polski i 1 godzina historii powszechnej ze szczególnym zwróceniem uwagi na historię Europy .
I dlatego, że miałeś tylko jedną godzinę historii w liceum, takie pierdoły wypisujesz w tym temacie. Rozumiem, że historia Europy powinna być ważniejsza od historii Polski?
Ostatnio edytowane przez hunter : 09.01.2009 o godz. 13:42.