Wyświetl pojedynczy post
Aro1234
Senior Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.01.2009, 12:05
qazwsx123 napisał(a):Wyświetl post
Izrael to nie państwo. To tak jak powiedziec, że kresy wschodnie należą do Polski bo kiedyś należały.
Jak oglądaliście dzisiaj ten program bodajże Warto Rozmawiać na tv1 czy 2 juz nie pamietam bo ogladalem koncowke to niezła reforma edukacji nam sie szykuje. Za kilka lat nikt nie bedzie wiedzial co to sa Dziady bo bedzie musial sie uczyc w ktorym roku Luter wyglosil tezy lub date przystapienia Niemiec do UE. Chcą skrócić lekcje historii do 1 godziny tygodniowo. Ludzie to jest szok. Jak Giertych był ministrem to wszyscy mu na rece patrzyli i obojetnie co by nie wprowadzil to zawsze byly strajki bo moda byla. Ale teraz jak PO rzadzi to moga robic co chca a za kilka lat ludzie beda sie dziwic tak samo jak po rzadach SLD.
Mam nadzieję, że w kwestii niepaństwowości Izraela to jakiś wyszukany sarkazm? Bo jeśli nie, to raczej powinieneś zejść w innym kierunku a od polityki trzymać się z dala ...

W kwestii drugiej części twej wypowiedzi się zgadzam. Nie słyszałem o lekcjach historii natomiast planowane odejście od pewnych lektur czy dawanie nauczycielom totalnej dobrowolności w przerabianiu danego materiału to dla mnie paranoja. Chcą zrezygnować z sarmatyzmu - chyba jednego z najciekawszych nurtów literacko-patriotycznych, a Sienkiewicza ograniczyć DO JEDNEJ powieści historycznej... Patologia... Już mamy niski poziom edukacji - z każdym rokiem spada, ale przecież u nas istotniejsze jest uczenie się historii Niemiec, Rosji, Japonii czy Wielkiej Brytanii niż naszej...