Wyświetl pojedynczy post
djjamajczyk
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2009, 22:39
qazwsx123 napisał(a):Wyświetl post
A co sądzicie drodzy Panowie o kryzysie gazowym tak hucznie rozdmuchiwanym przez media ?
Pewnie pomyślicie, że jestem jakimś idiotą i wyznawcą Rydzyka ale swoje zdanie mam. Uważam, że ten kryzys gazowy tzw. konflikt Ukrainy z Rosją ma na celu odwleczenie uwagi światowej opini od wojny Izraela z Palestyną. W szytowym momencie wojny gdy do ataku zostały posłane czołgi, samoloty i piechota gdy podczas ostrzału zaczeli ginąć dzieci, cywile gdy do wojny przyłączyli się rebelianci Libijscy. Wtedy to Izrael dzięki swoim wtyczkom w różnych państwach postanowił wywołać nazywany przez media kryzys. Z kryzysem nie ma to nic wspólnego bo gaz jak był tak wszyscy go mają. Ameryka jako sojusznik Izraela i główny sponsor strategiczny tego państwa w tym także sponsor działań wojennych przeciwko palestyńczykom nie wtrąca się do tego kryzysu jak zawsze to bywało u naszych ,,sąsiadów'' ale tym razem cicho siedzą i popierają jedynie Izrael jako agresora w tej wojnie. Jak ktośz Was oglądał dzisiaj serwisy informacyjne to napewno nie doszukał sięw nich informacji o agresji Izraela na niepodległe terytorium. Ta sprawa ma jeszcze wiele wątków pobocznych np. gdzie idzie 1/3 pieniędzy USA na pomoc krajom 3 swiata ale chciałem sięWas spytać co o tym sądzicie.
Większych bzdur nie czytałem od dawna ale Twój opis mówi wszystko o Twoim podejściu do tematu.
Po primo nie Libijscy a Libańscy , powinieneś wiedzieć jako fan "niepodległego państwa Palestyna"
Po secundo Palestyna to obszar a Autonomia palestyńska to kraj. ale zeby nie było że tylko sie czepiam.
To nie jest nawet państwo to jedynie tymczasowa struktura zarządzająca Terytorium Palestyny .Podzielona jest na 2 części Stefę Gazy (walki) i Zachodni Brzeg (ew. można dodać Jordanu ) .
Zachodni brzeg jest zarządzany przez prozachodnia , liberalna dążąca do rozejmu z państwem Izrael (pro-Izraelska to za duże słowo) partię polityczną Fatah z prezydentem Mahmudem Abbasem . Ta strona nie bierze udziału w konflikcie ponieważ po wygranych wyborach w Strefie Gazy członkowie Fatahu zaczeli byc prześladowani przez Hamas (dosc krawo -> CNN i ludzie spadajacy z okien -> członkowie Fatahu)
Strefa Gazy rządzona przez organizacje terrorystyczna (uznana na arenie międzynarodowej ) Hamas.
Hamas nie przedłużył pokoju zawartego z Izraelem i zaczął obstrzał Izraela - chwała Bogu skuteczność ich ataków jest mizerna. Akcja zbrojna Izraela jest wymierzona w ta właśnie organizacje- policje , bojówki , armie . Bojówki Hamasu maja to do siebie że zawsze biorą żywe tarcze vide szkoła , vide meczet . Nie prowadza czystej gry a Izrael postępuje tak jak kazde państwo postąpiło by na ich miejscu czyli broni SWOICH obywateli i próbuje unieszkodliwić wroga. Uwierz mi że Izrael mógłby zrobić wielkie halo w Gazie ale w przeciwieństwie do Hamasu wyznają zachodnie zasady humanitarne. Ofiar jest ponad 600 ale z tego nie więcej niz 100 to cywile-> straszne ? bardzo wina Izraela? niekoniecznie. a Liban ? Izrael został zaatakowany przez :"nie kraj Liban" lecz samodzielną org. terrorystyczna Hezbollah w której służy wielu Palestyńczyków. ale to bajka na inna godzine.
wieć twój postulat wysnuty że kryzys wybuchł przez macki Semitów i opis stawia Cię w pierwszym rzedzi nie tyle z antysemitami bo to oczywiste ale juz ze skrajnymi bojówkami (nie chce użycz słowa Faszyzm) .
Dla mnie szokująca jest mentalność takich jak Ty , Żydzi nie dośc że to nasi bracia jak i wierze tak i mentalności , nasze dzieje sa ze soba sprzężone , nasz ból był ich bólem i vice versa . Podczas II WŚ kadra oficerska niestety dla Ciebie składała się w około 20% z Żydów . Dlatego tak przykre jest dla mnie wyznawanie ideologii antysemityzmu ale tez ksenofobii czy innych ruchów anty-(nie mówie o antyfaszystowskim czy komunistycznym czy podobnych bo to jest czyste zło) .
a co USA nie będę negował że tam jest silne lobby żydowskie ale czy Żyd to nie Amerykanin czy to nie Polak / to sa Polacy Amerykanie Niemcy czy Włosi. mieszkańcy Izraela potocznie nazywani są Żydami ale jako narodowość to Izraelici ( z przekładu ST ). Dość długi ale Twój post mnie trochę zaszokował. Pozdrawiam .Życze Dobrej nocy i refleksji.
Powód: błędy błędy błędy ;)
Ostatnio edytowane przez djjamajczyk : 08.01.2009 o godz. 22:45.