Wyświetl pojedynczy post
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.01.2009, 17:56
Od 29.12 do 04.01 śmigałem na nartach w okolicach Muszyny. Miejscowość zdecydowanie tańsza niż Krynica czy Wierchomla. Żarcie za grosze (wypas obiad, dwudaniowy za 15 zł), nocleg w dobrych warunkach-40zł. Jak za okres sylwestrowy to tanio.

Do Szczawnika 3km a tam początek ośrodka "Dwie Doliny". Parkingi bezpłatne (+), blisko trasy (+). Trasa Szczawnik I, z bardzo szybkim krzeszełkiem 4os. (+) jest sympatyczna, każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Na jej środku jest jednak przewężenie (-), które jest skutkiem umiejscowienia na środku zjazdu słupa od krzesełka.. Wieczorem muldy znaczne lecz dobre oświetlenie pozwala zobaczyć je wcześniej niż poczuć

Szczawnik II, będący łącznikiem z Wierchomlą jest trasą idealną do nauki i do rekreacji. Kilometr stoku o jednakowym, niewielkim nachyleniu, całkowicie pozbawiony muld (+), nawet o 21 (+). Ze szczytu zjeżdżamy do Wierchomli. Mamy od razu do wyboru albo skręcić na Frycka albo jechać na główną trasę. Mnie osobiście najbardziej do gustu przypadły traski "Frycek" oraz ta druga, równoległa. Nie było tam tłumów a można było się wyjeździć.

Wierchomla I to trasa dla każdego, od całkowitych wypłasków, po ciężki dojazd do krzesełka, który przy oblodzeniu potrafił dać się ostro we znaki. Samo krzesełko 4os. przy Wierchomli I - dramat. Kolejka do niego na 20 minut a samo na szczyt wlecze się z kwadrans.

Uwaga na trasę odchodzącą na prawo od Wierchomli I! Niby fajna do nauki ale orczyk tak oblegany, że i 30 min może nie starczyć.

Powrót do Szczawnika to zjazd do Frycka, potem orczykiem pod szczyt i 3 min na nogach do początku trasy zjazdowej.

Wielki minus ośrodka. Cały dzień i noc działają armatki. Nie by mi to jakoś szczególnie przeszkadzało ale przy -10 stopniach śnieg zamarzał na goglach i nie szło go zdrapać. Po ciemku jazda na ślepo nie jest zbyt przyjemna.

Sposób na oszczędzenie kasy-kupić karnet całodzienny i po kliku godzinach go odsprzedać.

(Zaraz napiszę o innych ośrodkach w okolicy)
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Odpowiedz cytując