Wyświetl pojedynczy post
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2009, 22:33
Kamil_mchw napisał(a):Wyświetl post
sprawa wygląda tak... kumpel poleciał do USA i ma mi kupić plazmę, lapka, kom i zestaw kina domowego (6 dużych kolumn i wzmacniacz)... waga ok. 100kg. jak najlepiej (najtaniej i najpewniej) przesłać do Polski drogą morską czy lotniczą... ile to wyniesie... może znacie jakieś firmy kurierskie zajmujące się transportem rzeczy ze stanów do Polski... i jak wygląda sprawa z cłem... bo nie wiem w ogóle czy kali się żeby on tam kupował i mi wysyłał... czy lepiej dać sobie spokój i kupić w PL.
Najpopularniejsza firma jest POLAMER, wpisz w wyszukiwarce to znajdzie Ci odpowiednie biuro.
Jest tez firma Polonez Parcel Servis, w miare dobra. Cenowo troche nizej niz Polamer. Sa jesszcze jakies inne ale nimi nie wysylalem.

Jak wysylasz droga morska to licz sie z tym ze paczka moze isc nawet 1,5 miesiaca, a jak sa jakies swieta to nawet powyzej 2 miesiecy. Lotnicza idzie szybciej, bo ok 2 tyg (do miesiaca w swieta). Morska jest o wiele tansza, szczegolnie przy takiej wadze to napewno to poczujesz. Mysle ze to z 10% ceny lotniczej. Ale lepiej sie dowiedz u przedstawicieli, bo moze sie cos zmienilo.

Teraz na elektronike nie ma cla, jedynie ci placisz to VAT 22%. A tutaj z tym bywa roznie. Nie wszystkie paczki idace do PL sa sprawdzane. Przede wszystkim sprawdzaja paczki lotnicze, praktycznie 90% co idzie do Polski, w morskich to sprawdzaja wyrywkowo, najczesciej o duzych gabarytach i duzej wartosci. Oczywiscie mozesz napisac ze niby w tych paczkach sa jakies uzywane ciuchy itd, mala wartosc, ale wtedy jest ryzyko, ze jezeli cos sie stanie z paczka to nie zaplaca Ci odszkodowania.

Generalnie teraz nie oplaca sie kupowac elektroniki w stanach, po pierwsze dolar poszedl do gory i nie ma az tak bardzo znaczacej roznicy, po drugie na 90% tracisz gwarancje, bo malo firm ma swiatowa gwarancje. No i pozniej zabawa w zmienianie napiecia itd. Jak masz jakies pytania to wal na priv
Odpowiedz cytując