Wyświetl pojedynczy post
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2009, 20:25
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Myślę , że ważnym pozytywnym (negatywy pewnie też są) efektem istnienia orkiestry jest wzrost świadomości w społeczeństwie że istnieje potrzeba wolontariatu i pomagania potrzebującym .
Że pomaganie to nie obciach czy frajerstwo i fajnie jest coś z siebie dać lub komuś pomóc.
Efekty (sprzęt itd.) są masowo upublicznione.
Argument cierpiących maluchów zapewne jeszcze mocniej to akcentuje.

Sądzę,( może trochę na wyrost ) że jakąś pochodną tego zjawiska może być rosnący udział w akcji 1% podatku.
Niby i tak państwo by to rozdysponowało na podobne cele, ale jednak sporo kasy nie ulega "rozmyciu" przez budżet.
Myślę że to zbyt daleko posunięta teza. Świadomość w społeczeństwie rozpala się szybko przy okazji finału WOŚP i równie szybko gaśnie wraz z odklejeniem się ostatniego serduszka z płaszcza, czapki i gdzie my to tam jeszcze przyklejamy.

I tu nie chodzi o to czy WOŚP jest "dobre czy złe" (wszytsko co chociaż w maleńkim stopniu ratuje/pomaga dzieciaczkom jest zajebiście dobre i to nie podlega dyskusji), czy Owsiak zarabia na tym czy nie (pewnie że zarabia - pieniądze zebrane przez orkiestrę leżą na lokatach około roku, łatwo piliczyć wysokość odsetek), tu chodzi o nas - ludzi. Nasza, jak to zostało ujete świadomość społeczeństwa wcale nie jest przez to większa (uwaga - nie mówię o poszczególnych jednostkach lecz ogólnie o społeczeństwie) i dlatego mimo że jak wspomniałam cholernie doceniam kolejne inkubatory i sprzęty na które szpitale przy tragicznym stanie służby zdrowia nigdy nie mogłyby sobie pozwolić, to jeszcze cholernie bardziej drazni mnie "pokazówka" jaka towarzyszy tej imprezie.
Odpowiedz cytując