Wyświetl pojedynczy post
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2009, 16:39
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post

Orzeu, a pomyślałeś że ta "działalnośc fundacji " to produkcja puszek, banery reklamowe, koszty mediów,energii, łączności , transportu i Bóg wie jeszcze czego.?
Naprawdę, nie rozumiem Was, i jestem zszokowany ignorancją.

.
O ile sie orientuje to wszystkie puszki, banery, czas antenowy etc. sa za friko od darczyncow i wolontariuszy.

Wywiadu nie znajde bo to historia sprzed najmniej 10-12 lat (za czasow "Wieczoru z Wampirem" w TV4) ale przysiac moge ze Owsiak wtedy powiedzial cos takiego ze ok. 5% zyskow z WOSP wydaje na dzialalnosc caloroczna fundacji, czyli wlasnie prad, czynsz i to co nazwalem w cudzyslowiu "pensjami". Jesli teraz na stronie jest napisane cos innego to znaczy ze albo wtedy albo teraz ktos mija sie z prawda. Wierzyc mi nikt nie musi, wystarczy ze pamiec mam dobra i znam kilka osob ktore ten program rowniez widzialy i z ktorymi na ten temat wowczas rozmawialem. Zapamietalem to glownie dlatego ze byl to dla mnie spory szok. Napisalem to tylko dlatego ze sobie o tym przypomnialo.
Mi osobiscie to 5% w ogole by nie przeszkadzalo, niech ma bo robi cos dobrego dla innych. To juz jego prywatna sprawa czy chce przy okazji cos z tego miec. Zapewne wielu gdyby mialo taka mozliwosc skorzystaloby z niej i troche kasy z Orkiestry uszczknelo by dla siebie.
Zwyczajnie jest sprzecznosc w zeznaniach dzisiejszych i sprzed 10 lat. Niestety dowodu nie mam wiec niech bedzie ze nie mam racji bo nie dam rady samymi slowami nikogo przekonac do tego co widzialem i slyszalem.

Rozmowa tutaj przypomina jakies bzdurne gadki, gdzie zwolennicy WOSP zarzucaja calej reszcie bezdusznosc, brak serca i jeszcze brakuje tylko zeby ktos komus zaczal zyczyc "zeby tak twoje dziecko mialo wypadek i zobaczymy co powiesz jak podjedzie karetka z serduszkiem".
Czy wy zaslepieni owsiakomiania nie dostrzegacie tego ze akcja jakkolwiek nie bylaby wspaniala w idei i jak wielu dzieciom by nie pomogla niesie tez ze soba kilka negatywnych zjawisk, o ktorych tu juz pisano?
Jak np. to wrzucanie na "odpieprz sie" zeby zaspokoic swoje sumienie, a raczej kupic jego spokoj za 5zl. Np. w USA ludzie zupelnie inaczej podchodza do akcji charytatywnych, tam sie dziala w wolontariacie (robi to wiecej niz polowa spoleczenstwa o czym pewnie malo kto wie) i to jest wlasnie prawdziwa pomoc i poswiecenie ktorej nie zastapi zaden pieniadz. I to, jak napisano wyzej, pomoc regularna a nie 'od swieta' (nawet z nazwy). A doskonale wiadomo ze potrzebujacy woli dostac zlotowke co miesiac niz 1x12zl - przerabiajac to na przyklad bardziej czytelny, dostawac obiad codziennie niz uczte raz na miesiac (to nie jest zarzut pod adresem samej w sobie WOŚP tylko tego jaki nawyk wyrabia sie w ludziach poprzez jednorazowe wsparcie dla spokojnego sumienia. I to uczy jeszcze tego zeby zamiast potrzebujacemu ugotowac ten obiad i robic to co jakis czas, wrzucic do koszyka tego piataka i "niech inni sie tym zajma, ja juz swoje zrobilem").
Innego zjawiska pt. "obklej sie najwieksza iloscia serduszek na pokaz" nie ma co komentowac bo to indywidualna sprawa kazdego czlowieka czy z tym co robi dla innych chce sie obnosic czy tez nie.
Podobna sprawa jest halasliwosc Orkiestry, ktora niektorym moze przeszkadzac bo to tez jest pewien rodzaj pokazowki "to my zrobilismy". Polskie spoleczenstwo nie lubi takiego, nazwijmy to, szpanu. To wynika z naszej narodowej cechy gdzie bohaterem bedzie zawsze chlopak z sasiedztwa Adam Malysz i skromny Robert Kubica albo Kuba Blaszczykowski.
Ciekawe zdanie napisal tu tez wczesniej ktos w temacie, gdy widze karetke bez serduszka to wiem ze to m.in. z moich podatkow wiec tak samo daje na ta sluzbe zdrowia jak ci co wrzuca na WOŚP.
A w ogole paranoja jest ustawianie rywalizacji pomiedzy WOŚP, a pomoca udzielana przez kosciol. Tego to nawet szkoda komentowac..

Ps.Jak w niedziele zobacze kogos z puszka to pewnie te pare zlotych wrzuce, nie dla swietego spokoju tylko dlatego ze bede chcial.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 06.01.2009 o godz. 16:53.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując