HEDu napisał(a):

|
Radovic lepszy niz Kosowski ? Niby w czym ? Bo nawet słabiej symuluje, ba, nawet gorzej wygląda :E
|
Z wyglądem pominę, z symulowaniem też.
Przyjmijmy że to 7 najważniejszych cech bocznego pomocnika
Cecha / Kosa / Rado / Błaszczykowski Skala 1-10 (za poziom przyjmuję poziom rozgrywek grupowych pucharu UEFA)
Szybkość / 7 / 8 / 9
Przyspieszenie / 6 / 8 / 9
Drybling / 6 / 8 / 10
Technika / 7 / 7 / 9
Podania / 8 / 8 / 9
Dośrodkowania / 9 / 7 / 7
Przebojowość / 8 / 9 / 10
Jak widać Błaszczykowski to prawie pomocnik idealny gorzej wypadają u niego tylko dośrodkowania
Kose oceniałem "na dziś dzień" a właściwie na jesień 2007 kiedy ostatni raz go widzieliśmy na dłużej niż urywki akcji na youtubie. Nie jest już tak szybki jak kiedyś i tym przegrywa z Radoviciem do tego nigdy nie był dryblerem ot wypuszczał piłkę do przodu i jazda. Za to zawsze umiał świetnie dośrodkować nawet w pełnym biegu do tego zawsze umiał wprowadzić zamęt w szeregach przeciwnika i to jest ta Przebojowość.
Radović jest zdecydowanie szybszym zawodnikiem niż kosa szczególnie na odejściu, a w dodatku jest chyba najlepszym druyglerem w polsce potrafi to robić w pełnym biegu, choć oczywiście nie zawsze to wychodzi, ale nawet Messi wygrywa góra 70% kluczowych pojedynków 1 na 1. Nie radzi sobie jednak tak dobrze jak Kosa z wrzutkami. Ogólnei jest ypem skrzydłowego dryblera jak Kuba włąsnie niż dośrodkowującego jak Zieniu czy Kosa.
Na koniec dodam że jest to moja całkowicie subiektywna ocena, skonstruowana samodzielnie, i uprzedzam odrazu drwinny typu - idź pograc sobie w FM'a - nie gram w FM ani podobne gry, nigdy nie rozegrałem nawet pełnej rundy, i nie wzorowałem sie an nim ani troche w tej ocenie. Tej dokonałem na podstawie setek meczów które widziałęm w ykonaniu tych zawodników. Uważam ze gdyby Radović był młodszy byłby niewiele gorszą wersją Błaszcykowskiego jednak jego potencjał oceniam bardzo wysoko.