Wyświetl pojedynczy post
hawkins
Senior Member

Od: 01.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.01.2009, 02:40
Ja też ostatnio zajmowałem się sprawą ewentualnego rozstawienia mistrza Poslki w el. Champions League. Może nie jestem jakimś rankingowym ekspertem, ale moje przemyślenia napiszę tutaj, najwyżej mnie poprawicie.

W przypadku, gdy mistrzem Polski zostanie Legia, Polonia lub jakakolwiek inna drużyna niż Lech czy Wisła, szans na rozstawienie nie ma prawie żadnych. Dwie warszawskie drużyny mają tylko po punkcie w rankingu klubowym (+ogonek z części krajowego) co daje współczynnik 3,516. Pozostałe drużyny (poza Lechem i Wisłą) mają współczynnik 2,516. Trudno liczyć, że z takim wynikiem któraś znalazła by się wśród najlepszej osiemnastki mistrzów krajów z miejsc 16 - 47 w rankingu krajowym.

Wyżej wymienione drużyny mogą liczyć na rozstawienie tylko w dwóch sytuacjach:
- 1. Lech zajdzie bardzo wysoko w rozrywkach P. UEFA i dostaną znaczny zarobek punktowy do swojego rankingu. Wówczas mogą liczyć na rozstawienie w pierwszej fazie rozgrywek
- 2. Przejmą rozstawienie po zwycięstwie w 2 fazie eliminacji LM (tak jak w tym roku Aalborg, czy BATE Borysow)

Należy jednak się spodziweć, że Legia, Polonia, Śląsk nie uzyskają rozstawienia

W przypadku, gdy mistrzem zostanie Wisła (na co wszyscy tu liczymy) jej wpółczynnik daje pewność rozstawienia w pierwszej rundzie eliminacji.
Aby otrzymać rozstawienie w drugiej rundzie Wisła musi się znaleźć w najlepszej dziesiątce współczynników, spośród dróżyn które przeszły pierwszą rundę + mistrzów Szkocji, Szwajcarii i Belgii. Tu będzie już troszkę bardziej skomplikowana sytuacja, lecz szana jest.
W podobnej sytacji, co Wisła jest Lech, jednakże Poznaniacy mają nieznacznie wyższy współczynnik, no i mogę jeszcze zdobyć jakieś punkty.

Mistrzowie krajów, z którymi walczymy o rozstawienie w drugiej rundzie to:
- Mistrz Szkocji (Celtic lub Rangers) - nie ma szans ich wyprzedzić
- Mistrz Szwajcarii (od Wisły lepszy wpółczynnik mają Grasshopers, FC Thun, FC Zurich, Basel. Lech ma szasne wprzedzić pierwsze 3 drużyny przy ewentualnych dalszych sukcesach. Na półmetku rozgrywek w Szwajcarii prowadzi FC Zurych, drugie jest nieosiągalne do wyprzedzenia Basel. Jeżeli mistrzem będzie FC Zurych, to Lech potrzenuje zdobyć min. 3 punkty aby mieć lepszy współczynnik)
- Mistrz Belgii (Na półmetku prowadzi Anderlecht przed Stadardem Liege i Clubem Brugge. Wszystkie trzy są nieosiągalne w tym sezonie dla obu naszych drużyn)
- Mistrz Danii (Prowadzi Broendby, od którego Lech ma wyższy współczynnik, a Wisła niestety nie. Goni go FC Kopenhaga z bardzo wysokim współczynnikiem. Trzecie jest Odense, które Lech ma szanse wyprzedzić przy zdbyciu jednego punktu (zakładając, że Aalborg nie zawojuje w Uefa i nie zdobędzie masy puntków do r. krajowego))
- Mistrz Bułgarii (Lewski (poza zasięgiem), drugie z punktem straty CSKA Sofia, które Lech ma szanse wyprzedzić zdobywając 3 punkty)
- Mistrz Czech (prowadzi Slavia, bardzo wysoki współczynnik. Ze stratą aż 7 punktów Mlada Boleslaw, która Lech wysprzedziłby zdobywając 2 punkty)
- Mistrz Norwegii (świetne wieści. Mistrzem został (system wiosna - jesień) Stabak, który w rankingu za Wisłą i Lechem!)
- Mistrz Austrii (prowadzi Salzburg, co jest świeną wieścią, bo ma bardoz niski współczynnik. Na 4. miejscu w ich tabeli jest Austria Wiedeń, której współczynnik jest niesamowicie wysoki i poza zasięgiem naszych drużyn. Kibicować Salzburgowi!!!)
- Mistrz Serbii (Niestety prowadzi Partizan, z wyskokim współczynnikiem. Trzy punkty straty ma Vojvodina, która jest słabsza zarówno od wisły jak i Lecha)
- Mistrz Izraela(Na półmetku najlepsze Maccabi Hajfa, które Lech wyprzedziłby zdobywając aż 6 punktów. Druga druzyna ma dużą stratę (6 pkt), ale współczynnik niższy od naszych drużyn)
- Mistrz Cypru (Pierwsza "wiślacka" Omonia Nikozja, którą ściga Anathorsis. Zakładając, że Lech zdobędzie jakikolwiek punkt, to nie muszą sie martwić o Cypr. My ściskamy kciuki za Omonię!)
- Mistrz Szwecji (znowu świetne wieści, bo mistrzem już został Kalmar, którego obie nasze druzyny wyprzedzają)
- Mistrz Słowacji (znowu dobrze - tylko Artmedia ma szanse wyprzedzić Wisłe i Lecha, ale są na 10 miejscu w tabeli. Prowadzi Slovan przez Ziliną)
Mistrz Chorwacji (Niestety prowadzi Dynamo Zagrzeb, z którym przegrywa Wisła, a Lech potrzebuje 5 punktów, by ich wyprzedzić. Drugi z niewielką stratą niegroźny Hajduk)

Podsumowując. Aby Wisła była rozstawiona w drugiej fazie LM potrzebuje być w dziesiątce mistrzów z najlepszym wszpółczynnikiem. Aktualnie pewne mamy miejsce 12. Aby być rozstawionym musimy liczyć na korzystne rozwiązania w dwóch ligach spośród austriackiej, serbijskiej, izdraelskiej, chorwackiej lub cypryjskiej. Najlepiej, trzymajmy kciuki, aby Omonia i Salzburg utrzymały prowadzenie!

Na rozstawienie w trzeciej rundzie nie mamy co liczyć, o ile nie uda się przejąć czyjegoś rozstawienia z drugiej rundy.

Sytuacja Lecha jest sporo lepsza. Poznaniacy mogą wyprzedzić jeszcze kilka drużyn, mają lepszy współczynnik od Broendy z Danii i możliwe, że nie będą musieli oglądać się na Cypr (przy zdobytym choć 1 pkt). Raczej byliby rozstawieni w drugiej rundzie.
Lech ma szanse na rozstawienie w trzeciej rundzie, jednakże jest to mało realne.Korzystna sytuacja musiałaby wystąpić w 4 krajach spośród: Bułgarii, Serbii, Austrii, Danii, Szwajcarii. Oprócz tego musieliby zdobyć z 6 punktów (lub też liczyć jeszcze na cud w Chorwacji i Izraelu). Tylko jeden z przypadków mógłby pójść nie pomysli Kolejarza w walce o rozstawienie. Możliwe, ale czy realne?

Mam nadzieję, że dobrnęliście do końca. Jeżeli popełniłem jakieś rażące błędy liczę na poprawienie mnie. A tymczasem trzymajmy kciuki za Omonie Nikozja, Salzburg i Hajdu Split