W moim LO dostałem zadanie napisać pracę maturalną(sprawdzanie, ja jestem w I klasie) na temat władzy. Treść brzmi tak:
Cytat:
Rózne wizerunki władców - przedstaw ich portrety psychologiczne w oparciu o znane utwory literackie.
- wstęp (napisać ogólnie czym jest władza i czym powinna sie cechować, jak ją sprawowac, panowanie, kierowanie, odddziaływanie jednostki na ogół)
- różne style: demokracja, despotyzm, oligarchia, totalitaryzm, republika itp.)
- charakterystyka bohaterów (Biblia i Starożytna Grecja, Herod - obawiał się przyjscia zbawiciela, tyrania oparta na wojsku, JNRJ - Jesus Nazarei Rex Judei(Jezus z Nazaretu król Judei), Jezus Chrystus - władza świata, król Dawid, król Salomon. Władcy z mitologi: Zeus, Uranos, Kronos, Syzyf (głupi władca), Edyp(ukarany?), Minos, Odyseusz, Priam(rezygnuje jesli chodzi o miłosc do syna). Rzym: Neron(zaślepienie, upór, despotyzm, Ramzesz XII i XIII, Herhor)
Zakonczenie: ,,Takie były formy, a jak jest dzisiaj(plusy i minus władzy)"
|
Najbardziej interesowałby mnie cytaty, bo nie mam obecnie dostepu do jakiś lektur, bo u nas w bibliotece jest tak, ze do 2 tyg. trzeba oddać. Najbardziej zależy mi na cytatach, ale inna pomoc też może być. Z góry dzięki. Takie coś napisałem we wstępie:
http://i40.tinypic.com/2pytkl1.jpg ale praca ma mieć min 4 str. kancelaryjne.

PS: Jeśli pomoc okaże się bardzo konkretna, to postaram się to jakoś wynagrodzić

. Możecie to wysłać na PW jak jest wam tak wygodniej