Wyświetl pojedynczy post
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.01.2009, 23:20
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
jak sie piłkarz uprze to nawet z Dinamem Tibilisi odpadnie

masz coś takiego jak kontrakt i w zależności jak jest podpisany tak negocjujesz

pamiętasz jak Pampers pierwszy raz odchodził co powiedział jak Go Cupiał nie chciał puścić?
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Angmir:
Oczywiście masz rację. Z tym, że nie ma czegoś takiego jak "cena rynkowa" piłkarzy.

Ale jest pewna maksymalna wartość jakiej dany piłkarz nie przekroczy. Niestety polscy piłkarze nie mają renomy za granicą (o czym pisałem wyżej) i stąd też kwoty jakie płacą za nich zagraniczne kluby nie powalają na kolana w porównaniu z innymi nacjami. Przykład? Chociażby wspomniana wcześniej Serbia - Dusan Basta, którym ponoć się interesowaliśmy poszedł do Lecce za 3,5 mln euro. Chorwat Vidić ze Spartaka Moskwa do Man U za 7 milionów dolarów a wcześniej z Crveny Zvezdy za 5 mln euro. Skrtel z Zenita do Liverpoolu za 10 mln euro. I to nie są odosobnione przypadki.

Z tym Pelikanem to piękny przykład ale rozmawiamy o realiach czy o SF?
Lemoniadowy@ to juz inny aspekt tej sprawy że piłkarz tez może pójść w zaparte tylko ze skoro ma ważny z klubem jeszcze 4 letni kontrakt (Brożek i Stilić) to chyba nie opłaca się mu marnować 3 lat życia na dąsanie się - prawda ? Oczywiście nie mówię o ekstremanych przypadkach kiedy klub robi ewidentną głupote nie puszczając piłkarza po swietnej cenie do dobrego klubu gdzie zawodnik tez miałby szanse się rozwinąc.

Krissu@ - ale o to mi właśnie chodzi skoro istnieje taka niewidzialna bariera której nie przeskoczymy, to po co wogóle sprzedawać piłkarza skoro nie można dostać za niego tyle ile sie oczekuje ? Uwiesz mi 3 4 razy odrzuci sie oferte za 3 mln i następne juz będą bardziej hojne - za granica musza sie nauczyć że u nas już mineły takie czasy że sprzedajemy za bezcen każdego przyzwoitego piłkarza.

Kiedy podaję przejaskrawiony przykład - to po to by bardziej uderzał po oczach. Odnosząc sie do konkretnego przypadku Brożka podałem juz za jaką kwote byłbym skłonny go sprzedac ale tylko w wypadku gdyby on błagał na kolanach o taki transfer. I uwierz mi że albo znalazł by sie kupiec co wyłoży te minimum 5 mln € albo Brozek przełknoł by ten zawód i grał dalej jak do tąd tj. Mobkilizował sie w ważniejszych meczach a odpuszczał z Piastami czy Odrami. Stilić to inny przypadek - ale i on nie ma prawa domagać sie transferu po 3 miesiącach gry.

SZYMEK_TSW napisał(a):Wyświetl post
7-8 mln euro - to masz pierwsze z googli http://wyborcza.pl/1,82245,4298096.html

a te 3-4 mln euro to i tak na Brożka wg mnie za dużo, teraz bedzie okienko transferowe to zauwżysz ze w najlepszych ligach świata za takie kwoty miedzy klubami bedą przechodzić piłkarze którzy mają po 200 meczów w lidze i 20 bramek.

Co do Stilicia to inna historia bo ma 20 lat i jego progres jest dość wyrażny i klub zagraniczny może zaryzykować te pare milionów
Dobra kończe tą ciekawa dyskusje na dzisiaj SZYMEK - przeczytaj uważnie moje posty i dowiesz się że gdybym to JA decydował całkowicie o transferach Wisły to nie sprzedawał bym Brożka w ogóle chyba ze za te 7-8 mln. (cena specjalnie 2 krotnie powyżej wartości żeby odstraszyć potencjalnych nabywców. Natomiast jeżeli Brozio rzeczywiście naciskał by na ten transfer i niedało by sie go w żaden sposób przekonać do zostania, to mógłbym się zgodzić na 5 mln € i uważam że niżej Wisła nie powinna schodzić i będzię to błędem jeżeli tak się stanie - na to wpływu nie mamy żadnego. Zadecyduje Cupiał i sp z o.o. , przedstawiłem tylko swój pogląd na tą sprawę.

Co do Stilicia - to pisałem że dla mnie wart jest 3 mln € ale uważam że Lech za nic nie powinien się go pozbywać już teraz - tego co widać to samo twierdzi dyrektor sportowy Lecha i to się im chwali. Na pewno na tym nie stracą. A że sam zawodnik już się obślinił na myśl o większej kasie to inna sprawa. Na razie jednak nie am żadnych podstaw by wymagać pozwolenia na odejście od Lecha. Tyle w tej sprawie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.01.2009 o godz. 16:17.
Odpowiedz cytując