Wyświetl pojedynczy post
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.12.2008, 11:47
Ja na miejscu Bednarza rozejrzałbym się po rynku afrykańskim. Ostatnio troche zainteresowałem się tymi rozgrywkami i obejrzałem kilka meczów tamtejszej ligi mistrzów ! Widać , że jest tam kilku niezłych piłkarzy ,którzy mają potencjał. Na mnie najwieksze wrażenie zrobił ten :

Mabi Tresor Mputu - 23 lata , TP Mazembe (Demokratyczna Republika Kongo)., ofensywny pomocnik

Piłkarz , którego obejrzałem w 4 meczach afrykańskiej Ligi Mistrzów - dwukrotnie z nigeryjską Enyimbą ,z kameruńskim Cotonsport i sudańskim Al-Hilal. Może akurat tak sie złozyło ale w tych meczach Mputu zdobył 3 bramki i zaliczył 2 asysty.Zawodnik , który zrobił na mnie ogromne wrażenie : jak wiekszość afrykańczyków posiada świetną szybkość i dynamike, imponuje także rzadkimi wśród czarnoskórych piłkarzy umiejętnościami technicznymi. Jego dodatkową zaletą jest uniwersalność.Potrafi grać jako ofensywny pomocnik, cofniety napastnik , dobrze radzi sobie na skrzydle. Po obejrzeniu go w akcji , zainteresowałem się nim i zacząłem przeglądać jego statystyki. Okazało sie , że w tym sezonie ligowym w 30 meczach zdobył dla swojej drużyny 34 bramki.W reprezentacji Mputu rozegrał 12 spotkań i strzelił w nich 3 bramki.Bardzo dziwi mnie to że ten piłkarz nie gra jeszcze w Europie, bo ma napewno predyspozycje do gry nawet w czołowych klubach europejskich. Myśle , że Wisła byłaby wstanie pozyskać tego piłkarza. Jak wiadomo kluby afrykańskie nie dysponują takimi możliwościami finansowymi jak kluby europejskie, w dodatku jego klub nie należy do najbogatszych w Afryce (tak jak kluby egipskie lub sudańskie). Z Pawłem mógłby stworzyć zabójczy duet lub w razie potrzeby grać jako ofensywny skrzydłowy. Tutaj podrzuce dwa filmiki z bramkami Mputu. Wiem , że zaraz powiecie , że filmiki są gówno warte ale musicie mi wierzyć na słowo , że gościu jest zajebisty

http://www.youtube.com/watch?v=cJieG...eature=related (prawie jak Kuba Błaszczykowski)

http://www.youtube.com/watch?v=7hMzv...eature=related (prawie jak Paweł Brożek )
Ostatnio edytowane przez matizaq : 30.12.2008 o godz. 11:50.
Odpowiedz cytując