|
kocie
Widzisz ja dostrzegam różnicę między graniem piłką a bieganiem za piłką. Do grania piłką oprócz rozumu i dyscypliny taktycznej trzeba również techniki. Do biegania za piłką i odebirania piłki pressingiem trzeba mieć świetnych kondycyjnie wykonawców. Co z tego że KOnieczny mówi że zawodnicy byli podzieleni na grupy. Co z tego skoro większość z tej drużyny (poza Sobolem który idealnie nadaje się do takiej taktyki) to zawodnicy którzy nie mieli charakterystyki wytrzymałościowców. Wytrenuj sprintera by biegał maratony i mieżył się w nich z najlepszymi. Pewnych rzeczy fizycznie nie da się zrobić. Jasne można mówić że ktoś się opieprza na treningach że się nie przykłada. Dla mnie to zwykła wymówka bo błąd w moim odczuciu został popełniony na samym początku. Pytanie czy koncepcja Dana była słuszna. Wg. mnie z tym materiałem ludzkim jaki miał w Wiśle nie. Pamiętasz kiedyś GKS Żurka zajął 3 miejsce w lidze. Nie miał tam żadnych gwiazd. Grali tam wówczas świetnie wybiegani, zdyscyplinowani taktycznie zawodnicy broniący się praktycznie całą 11 na własnej połowie. Wówczas GKS zaszedł wysoko wygrywając większość meczów po 1:0. Strzelili tylko 39 bramek ale stracili w lidze tylko 21 (najmniej z wszystkich drużyn). Oni jednak mieli trenera który wiedział jaki ma materiał ludzki i trafnie dobrał koncepcję gry zespołu. W moim odczuciu Dan się pomylił.
Skorża biorąc Wisłę w ubiegłym roku przestawił drużynę ponownie na grę ofensywną i na tym wygrał. To że drużyna się posypała w tym roku wynika z wieliu czynników. Zieńczuk, Cantoro, Baszczu - bliżej im emerytury niż do wielkich meczów; Łobodziński - jest sam dla siebie kategorią i największą pomyłką transferową Wisły od wielu lat; Brożek - co by nie mówić to właśnie na nim opierała się gra Wisły tej jesieni i nie chodzi tylko o ilość minut na boisku i strzelone bramki, on ciągnął tą drużynę i wg. mnie robienie afery z tego że chłop oddychał rękawami w ostatnich meczach jest trochę nie na miejscu (apropos: treningi Dana tak dobrze mu nie służyły o ile pamiętam). Kolejna bardzo istotna kwestia o której nie można zapominać....nasza ławka jest na poziomie żenującym ale o to do Skorzy mieć pretensji nie wypada. Co do pucharów to wydaje mi się że mecz w Londynie wyglądał całkiem przyzwoicie kondycyjnie.....to moja subiektywna ocena.
I na koniec. Piszesz że Skorża powinien się zastanowić i stawiasz za przykład Dana. Ja mam w oczach mecze za kadencji Dana i nie przypominam sobie sytuacji w której Wisła potrafiła narzucić swój styl gry jakiemukolwiek przeciwnikowi w naszej lidze. Rok temu nam się to udawało. Myślę że tu potrzebne są rozsądne transfery i przewietrzenie składu z takich zawodników jak Cantoro czy Łobodziński i mam wrażenie że.....wszelkie tęsknoty za Danem przeminą.
pozdrawiam
|