Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.12.2008, 22:27
Cytat:
Niby tak Mareczku, ino składa się tak a nie inaczej, że pomysłodawcą tego przedsiewzięcia jest UE - a skoro jest UE to nawet jeśli w danym temacie ma sie blade pojecie to i tak a priori jest to rozwiązanie dobre bo jest dobre i z UE. Taki jest tok Twojego rozumowania.
Wystarczy czytać dokładnie moje posty żeby poznać faktyczne źródło tego przedsięwzięcia i bynajmniej nie jest nim UE .

Cytat:
Abyś mógł bić peany na rzecz jakichś ekoekologicznych bzdur musiałbys przejść z poziomu poltykierstwa na poziom naukowy - a jak sam napisałeś nie potrafisz tego zrobić bo się na tym nie znasz - mało - nawet nie próbujesz tego poznać- bo i po co. Jeszcze przypadkeim wyszłoby, że to jest zwyczajny stek bzdur i co wtedy?
Nie napisałem , że nie potrafię tego zrobić tylko , że nie mam takiego zamiaru . Wychodzę z założenia , że ktoś kto się zna na wszystkim nie zna się na niczym (vide dziennikarze) i nie chcę zgłębiać tematu globalnego ocieplenia do dokładnych szczegółów bo uważam iż nie jest mi to potrzebne . Wydaje mi się , że mam na ten temat takie pojęcie jak większość z was , więc operowanie argumentem , ,,że przypadkiem wyszloby, że to jest zwyczajny stek bzdur" ma takie samo znacznie jak ,,że przypadkiem wyszło by iż faktycznie jest w tym dużo racji" . Na podstawie dostępych danych i wniosków (opartych na konsensusie naukowym) jestem w stanie stwierdzić iż globalne ocieplenie jest realnym zagrożeniem i walka z nim ma swoje uzasadnienie . Ponadto jestem w stanie wskazać( i to też zrobiłem) inne korzyści wynikające z tzw. pakietu klimatycznego . Jeżeli ktoś chce poznać jakieś bardzo konkretne szczegóły odnośnie globalnego ocieplenia przekazywane ,,słowem" , to codziennie w okolicach rynku (szewska) kręcą się agitatorzy ,,zielonych" . Myślę , że mają oni na ten temat sporo do powiedzenia

Cytat:
Doskonale pamiętam jakie akcje robili ekoterroryści a elektrowaniami atomowymi - pamietam jakie to nieekologiczne i wstrętne, że wiatraki najlepsze i co? Czy dziś słychać te same głosy? NIE - ciekawe dlaczego. Może właśnie dlatego, że Francuzi biją z tej technologii niezłą kasę...

Ekologizm jest tematem bardzo nośnym - jest tak nośnym, że na jego fali można sobie zapewnic kareirę polityczną. Przykładem doskonałym jest p. Jan Rokita - który pierwszy w latach 80 podkładał sie pod ciężarówkami przywożącymi materiały do budowy zapory w Czorsztynie.

No i co? Rokita sta sie politykiem w lidze pierwszej natomast ta zapora przeciw której tak protestował w 1997 uratowała setki istnień ludzkich i tysiące domostw przed zagładą.

Proste nie?
Myślisz , że ,,zieloni" zmienili zdanie odnośnie elektrowni atomowych ?
Wydaje mi się , że ich opinia na ten temat jest stała , tyllko kwestia jak ze swoim stnowiskiem przedostają się do mediów a co za tym idzie do szerszego odbioru
Ty mi wskażesz jednego polityka , który wyrósł na fali zielonych a ja zapewne będę mógł wskazać kilkunastu/kilkudziesięciu(?) innych , którzy od wielu lat walczą w imię pewnych wartości i pozostają anonimowi
Negowanie idei , ktore Ci nie odpowiadają poprzez przyklejanie łatki ,,interesnata'' tym którzy jej bronią nie jest żadnym rozwiązaniem

Cytat:
Heh pokazujemy światu no i co z tego? Jakie to ma wymienr korzysci prócz tego - że Chińczyki bedą dostarczać materiału do budowy ekobzdur a smrodzić bedą jeszcze wiecej
Zobowiązania , to zobowiązania
Jeżeli my wypełnimy swoje , to będziemy mogli żądać od innych aby zrobili to do czego się zobligowali .
Dlatego to nie jest tylko i wyłącznie kwestia ,,pokazujemy światu'' , beż liczenia na żadne wiążące reakcje innych państw .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.12.2008 o godz. 22:34.