Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.12.2008, 21:16
Cytat:
A nie uważasz Marqu że ta cała szopka z globalnym ociepleniem to poprostu sposób na zatrzymanie rozwoju krajów drugiego i trzeciego śwata się tak by nigdy nie zbliżyły się ekonomicznie do krajów "pierwszego świata"? I skoro nakłady na globcia są duże (zawsze tańsze niż wojna) więc z tego żyje masa naukowców i polityków którzy w ten sposób stają się najemikami bogatego Zachodu w walce z resztą świata? Którzy to żołnierze prezentują laikom nie mającym tak jak Ty o tym większego pojęcia (jak sam przyznałeś) różne mądre i uczone wykresy z których sami zainteresowani(jak Ty) nie są w stanie wyciągnąć żadnych konkretnych i zwięzłych wniosków, miast tego odsyłając do publikacji?
Po pierwsze krajów drugiego świata już nie ma a sam podział na ,,trój-płaszczyźniany" świat jest dosyć sztuczny
Po drugie biorąc pod uwagę iż jedenym krajem , który nie ratyfikował protokołu z Kioto jest U.S.A , cięzko mi zaakceptować , to że to właśnie stany zjednoczone są głównym obrońcą uciśnionych krajów ,,rozwijających się'' , na które to spadnie największy ciężar walki z globalnym ociepleniem .
Prawda jest taka , że największy ciężar na siebie biorą kraje rozwinięte i te kraje w kontekście walki z różnymi nieokiełznanymi skutkami zmian klimatycznych dały by sobie radę , natomiast kraje ,,rozwijające się'' miały by z tym raczej spore problemy .
Nie napisałem , że nie mam większego pojęcia aby wyciągniąc wnioski , tylko że nie mam ochoty aby stawać w obronie tych racji , bo nie czuje się ,,zielonym rycerzem" . O ile w kwestii pewnych spraw , którymi się interesuje jestem w stanie stanąć za nimi murem argumentując na ich korzyść , to w tym przypadku nie zamierzam prowadzić żadnej krucjaty i niech każdy wyciąga własne wnioski z tych źródeł , które jestem w stanie przestawić.