Cytat:
Zartujesz prawda?
Wyrzucamy w bloto kupe pieniedzy, to sukces jak za komuny. "Mleko wprawdzie podrozalo o 100% ale za o tansze bed odklady pod syny kolejowe!" lb "maslo mialo podrozec o 200% a drozeje "tylko" o 100%".
Ten caly pakiet klimatyczny tomniej wiecej taki sam "sukces". Sukcesm byloby nie przyjecie go przez Polske jako blokujae rozwoj gospodarki oraz zbudowne na podstawi falszywych danych.
Mam zagadke, jaki wplyw na temperature Ziemi bedzie mialo obnizenie emisji CO2 w calej Europie wg zalozen unijnych do 2020 roku o 20%. Ktos wie? Moze Mareczeq ze swoim sukceem? Podam odp pozniej i pozniej tez Maeq sobie juz sm przliczy jaki wplyw bedzie miec na to nasz kraj i wynegocjowany "sukces" za ktory zaplacimy my wszyscy, lacznie z Toba. No chyba ze rachunki za energie placa rodzice to wtedy sie nie masz czym na razie martwic.
|
dziwny post
Oczywiście odniosę sie do niego , ale później
EDIT:
Co prawda słowa ,,suckes'' nie użyłem , więc w tym kontekście żartować mógł co najwyżej Mikołaj Sarkozy lub Józef Barosso .
Jednak po Twoim poście naszedł mnie dobry humor i mam ochotę zażartować , więc napiszę to - ,,Unia odniosła sukces" .
Zacznijmy od tego , że ,,walka" z globalnym ociepleniem prowadzona przez Unię nie wzieła się z kosmosu , tylko wynika z zobowiązań międzynarodowych(zaciągniętych na najwyższym szczeblu) , których początki sięgają konferencji w Rio de Janeiro , kiedy to właśnie na tym najwyższym szczeblu dyskusyjnym na podstawie fałszywych danych postanowiono zablokować w najbliższym czasie światową gospodarkę i powyrzucać trochę pieniędzy w błoto .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ramowa_...nhaga.2C_Dania
Przez długi okres czasu (na szczęście) planowane szastanie dolarami i eurasami(wtedy jeszcze będącymi tylko w zamiarze ) było jedynie ideą zapisana na papierze bez żadnych znaczących mechanizów egzekwujących aż do czasu słynnego protokołu z Kioto .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Protok%C3%B3%C5%82_z_Kioto
Rolę przewodnią w kontekście wprowadzania określonych w tych dokumentach celów postanowiła przejąć Unia Europejska i to właśnie stary kontynent(będący już w historii miejscem narodzin wielu pięknych i mniej pięknych , ale zawsze daleko sięgających i ambitnych idei ) postanowił świecić w tym przypadku przykładem dla innych.
Dlatego też uważam , że przyjęcie tzw. pakietu klimatycznego jest olbrzymim sukcesem politycznym Unii i pokazuje całemu światu , że zjednoczona Europa zdolna jest osiagać ambitne cele i jest w stanie pełnić rolę światowego lidera w pewnych dziedzinach .
Napisałeś jaki wpływ ma obniżenie emisji p 20 % przez UE na temperaturę Ziemi .
To ja zadam teraz pytanie , co Twoim zdaniem powinna zrobić Unia ?
Obniżyć emisję o 80 %

?
Może nie robić nic ?
Nie odrazu Rzym zbudowano . Początek zjednoczonej Europy również zaczynał się od małych kroczków . Jak już wcześniej wspomniałem Unia ma być liderem za którym pójdą następni i w tym kontekście wyznaczony cel spełnia swoją rolę .
Ponadto piszesz tylo o obnizaniu emisji CO2 a pakiet klimatyczny nie dotyczy wyłącznie tego. Nie zamyka się na osiągnięciu jednego celu bez żadnych innych korzyści.
Pakiet klimatyczny pozwoli kreować nowe miejsca pracy , opracowywać nowe technologie , uzyskiwać niezależność energetyczną Unii itd.