Wyświetl pojedynczy post
Genio
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.12.2008, 21:48
Romy S. napisał(a):Wyświetl post
Napiszę jak ja sobie radzę z podobnym problemem.

Formatów plików tekstowych stosowanych jako napisy do filmów jest kilka, może się zdarzyć iż Twój odtwarzacz DVD będzie czytał wszystkie lub większość. U mnie odczytuje jeden i na dodatek ma bardzo małe czcionki na ekranie, do czego doszedłem nagrywając kiedyś jeden film z czterema bodajże formatami plików z napisami ( wcześniej różnie je nazywając ).
Jak zaznaczyłem efekt takowego oglądania na TV jest w moim przypadku nie ciekawy, więc zastosowałem inne rozwiązanie; mianowicie z użyciem dwóch programów :
Sub Edit Playera oraz
AVI ReComp .
W tym pierwszym wrzucam film i napisy w pliku tekstowym i dokonuję konwersji napisów do formatu .ssa gdyż ten jest obsługiwany z możliwością edycji czcionki przez AVI ReComp.
W drugim programie utworzone napisy .ssa łączę z filmem czego efekt końcowy możesz zobaczyć na załączonym fragmencie.
Taka przeróbka odcinka Prison Break zajmuje na moim komputerze około 35-40 minut w trakcie jego normalnej eksploatacji, jeśli dysponujesz mocna maszynką to może coś przyspieszysz ten proces.

Załączony fragment odcinka Prison Break waży 6,77 MB ( na sendspace.pl )

PB s4x15 _ sample.avi
dzieki za wskazowke, zastosuje sie do niej

dopowiedz do tego jeszcze, czy nagranie dwoch plikow filmowych z 'nadpisanym' juz tekstem, na plycie dvd bedzie mozliwe pozniej do odtworzena w odtwarzaczu dvd? inaczej mowiac, czy odtwarzacz wykryje dwa pliki na plycie i oba bedzie odtwarzal?
Odpowiedz cytując