Wyświetl pojedynczy post
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.12.2008, 10:53
Pozostawiając z boku wątek arabski jestem bardzo ciekawy, w jaki sposób klubowy dział marketingu ma zamiar sprawić, żeby po rozbudowie stadionu na mecze przychodziło przynajmniej 18-20 tys. stałych kibiców.
Oczywiście warunek podstawowy to odpowiedni poziom sportowy, bez tego ciężko będzie osiągnąć frekwencję większą niż 10 tys. No ale ta kwestia jest z pewnością poza kompetencjami marketingu.
Pierwsza kwestia to gastronomia.
Można by napisać wypracowanie na temat tego, jak to teraz wygląda. Ale lepiej streścić jednym słowem:żenada.
Po drugie promocja meczu jako rozrywki rodzinnej - mam nadzieję że na nowym stadionie będą sektory "rodzinne", gdzie bezstresowo będzie można zabrać na mecz malucha.
Po trzecie coś, co już zaczęło się dziać ale w zbyt małym - moim zdaniem - zakresie: promocji meczów w szkołach. Póki co ten kibic przyjdzie na mecz tylko wtedy, kiedy dostanie bilet z klubu - rodzice na mecz raczej go nie puszczą. Co nie znaczy że nie naciągnie ich na koszulkę z klubowego sklepiku. A za 2-3 lata nie wyrwie się na mecz. I stanie się dla klubu stałym źródłem dochodu.

To tylko najważniejsze tematy. Póki co działalność marketingowa klubu jest słaba, nie wiem czy z braku pomysłów czy w wyniku wewnątrzklubowych procedur (opór zarządu, rady nadzorczej itp).
Jeżeli to się nie zmieni to nowy stadion będzie niestety świecił pustkami. A jest jeszcze trochę czasu na jakieś sensowne ruchy.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując