Wyświetl pojedynczy post
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.12.2008, 00:38
Nowa szansa dla szkieletora
Dawid Hajok

Wojewódzki konserwator zabytków i właściciele "szkieletora" doszli do porozumienia. Inwestor ma przygotować nowy wariant dokończenia wieży. Obie strony zapowiadają, że to koniec wieloletnich sporów o ten obiekt.

W pierwszej połowie listopada wojewódzka rada konserwatorów zabytków zdecydowała, że stalowa konstrukcja przy rondzie Mogilskim nie urośnie już ani o metr. Była to reakcja na przedstawione przez inwestora warianty nadbudowy wieży, zakładające jej podwyższenie o kilkadziesiąt metrów. - Wybrany został wariant bez nadbudowy. Tak zdecydowała rada i takie będzie też moje stanowisko. Nie zamierzam oczywiście w sposób niewolniczy trzymać się wysokości istniejących 94 metrów i jestem w stanie zgodzić się na niewielką zmianę - powiedział zaraz po naradzie wojewódzki konserwator zabytków Jan Janczykowski, do którego należy ostatnie słowo w sprawie "szkieletora".

Od tego czasu minął miesiąc, a decyzji nadal nie było. - Chciałem mieć pewność, że będzie ona właściwa. Po raz ostatni analizowałem wszelkie możliwe warianty - powiedział konserwator. W środę okazało się, że da inwestorowi jeszcze jedną szansę.

- Zaprosiłem inwestora do siebie, bo zależało mi na osobistej rozmowie. Po raz ostatni chciałem porozmawiać z nim na temat wysokości. Wydaje mi się, że udało nam się dojść do porozumienia. Krakowskim targiem stanęło na około 100 metrach. To konsensus pomiędzy tym, co postulowała rada konserwatorów, a oczekiwaniami właściciela wieży - poinformował Janczykowski, dodając, że zależy mu na jak najszybszym zamknięciu sprawy.

Ze spotkania i jego przebiegu zadowolony jest również Szymon Duda z GD&K, współwłaściciel "szkieletora". Deweloper nie ukrywa jednak, że na ostateczną radość przyjdzie jeszcze poczekać co najmniej do końca roku. - Mamy przedstawić nowy wariant akceptowalny przez konserwatora, czyli utrzymany w wysokości poniżej 110 metrów. Uważam, że do końca roku przedstawimy swoją propozycję, licząc, że zostanie przyjęta - zapowiada Duda.

Zadowolenia nie kryje również prof. Andrzej Wyżykowski, główny architekt Krakowa. - W tej sytuacji można się tylko cieszyć, że wszystko zmierza w końcu do pozytywnego zakończenia. Licytacja na metry już dawno stała się dla mnie nużąca. Wiem, że istnieje wiele osób, dla których jakakolwiek nadbudowa "szkieletora" jest nie do przyjęcia, ale ja do nich nie należę - skomentował stanowisko konserwatora.

Prof. Wyżykowski ocenia, że jeżeli nie wystąpią żadne dodatkowe problemy, pierwsze prace przy "szkieletorze" można będzie podjąć już w 2010 roku. - Trzeba pamiętać, że po skorygowaniu "wuzetki" inwestora czeka jeszcze postępowanie o wydanie pozwolenia na budowę, a to wiąże się z przygotowaniem projektu - tłumaczy. Widzi jednak szansę, że prace przy wieżowcu zakończą się na Euro 2012. Chciałby tego również inwestor.
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując