Wyświetl pojedynczy post
impreza
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.12.2008, 19:57
wislak_92 napisał(a):Wyświetl post
Działa.

Mam internet w domu, co zrobić, żeby mieć internet na komputerze rzecz jasna po za podłączeniem kabla, chodzi o to, żeby odłączyć tego kompa na którym mam obecnie internet a podłączyć inny.
jesli da rade to podłączasz po prostu tego drugiego kompa do kabelka i czekasz aż ustawi sie automatycznie, jesli to nic nie daje to robisz tak na KOMPUTERZE KTÓRY MASZ PODPIĘTY DO NETA( nie na tym który chcesz podpiąc)
1. Start -> Uruchom -> wpisujesz cmd i powinno sie pojawic takie czarne okienko
2. Wpisujesz polecenie "ipconfig" bez cudzysłowiów
3. Szukasz czegoś w stylu "karta Ethernet Połączenie lokalne" lub po prostu połączenie lokalne
4. Jak juz znajdziesz to masz tam dane:
adres IP albo adres IPv4 (zalezy od systemu), maska podsieci, brama domyślna, powinien byc jeszcze gdzies DNS, jesli go nie ma to ustaw taki jak brama domyślna.
5.Spisujesz te dane na kartke.
6.Teraz działamy na tym kompie który chcesz podłączyc : Start->Ustawienia->Połączenia sieciowe
7.Masz tam połączenie lokalne
8.Klikasz prawym na Połączenie lokalne Właściowości i tam masz protokół internetowy w wersji 4(tak pisze na Viście) albo Protokół internetowy(XP) . Zaznaczasz to na niebiesko i klikasz właściwości, zaznaczasz opcje "uzyj nastepujacego adresu ip" i uzyj nastepujących adresów serwerów DNS. Wpisujesz to co masz przepisane na kartce, czyli 4 rzeczy (IP,Maske(zwykle ustawia sie sama),Brame domyslna i DNS preferowany, ten drugi zostaw pusty)
jesli IP jest postaci XXX.XXX.2.1 to tam gdzie wystepuje tylko 1 liczba nie dawaj czasem zer, po prostu wpisz samą dwójke w kratke itd...
Powinno działac, konfigurowałem tak wczoraj kompa koleżance i bez problemów
w razie problemów pisz, jesli dziala to potwierdz na priv
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez impreza : 15.12.2008 o godz. 19:59.
Odpowiedz cytując