Wojtek_Lok napisał(a):

Nie wiem właśnie, nie miałem okazji śmigać Golfem. Natomiast w porównaniu do innych
samochodów to tak jak mówię w kwestii dynamiki silników w Focusach to jestem osobiście
zawiedziony. Nie to, żeby człowiek oczekiwał tam czegoś strasznie szybkiego ale zarówno
1.4 i 1.6 to mają jakieś mułowate geny. Nie wiem jak dieslowskie jednostki? Ma ktoś?
|
zgodze sie z toba, co to tego ze focusy 1.4 to mulowate silniki, mialem okazje jezdzic ponad tydzien wypozyczonym focusem '07 z 1.4, lipa mili panstwo, osiagow brak, spalanie dosc duze, ok 7-8 litrow w trasie, a chcacy poleciec okola 140 obroty nie schodzily ponizej 4 tys rpm na V biegu. Co do golfow to przyznam szczerze ze jestem wielkkim fanem tych aut, ale silniki 1.4 to silniki najgorsze, najbardziej awaryjne, najwiecej z nimi problemow. inna sprawa po co doszukiwac sie dziury w calym, zmniejszyc zuzycie paliwa przez grzebanie przy sprzegle etc.. majac ciezka noge. Wiekszy silnik z wieksza moca potrzebuje mniejszej dawki paliwa aby osianac rezultaty identyczne jak jednostka o mniejszej pojemnosci (no chyba ze specjalnie sie kupuje takie auto zeby za szybko nie jezdzic)
wg mojej opninii lepiej kupic auto z wiekszym silnikiem i jezdzic sobie powiedzmy 80 kmh przy 2500rpm silnik przykladowo 1.8 niz 1.4 przy 3500rpm i osiagac te sama predkosc, roznice na pewno odczujemy w portfelu.
pozdro