Z tym, że będzie jeździł wolno to przesada... Na większości swojej trasy z Kurdwanowa na Krowodrzę Górkę Krakowski Szybki Tramwaj jedzie wydzielonym torowiskiem, a system sygnalizacji świetlnej ma ułatwiać jego przejazd przez miasto. Poza tym tunel pod Dworcem Głównym i jego okolicami został zbudowany po to, żeby KST ten odcinek pokonywał sprawnie. Ogólnie rzecz biorąc to z komunikacją miejską w Krakowie nie jest źle nie tylko w porównaniu z innymi polskimi miastami, ale też i ośrodkami w Europie. Nawet sam tabor tramwajowy jest nowocześniejszy, do tego na prawdę dobry jest stan torowisk, a oprócz tego pojawia się coraz więcej nowoczesnych autobusów. Ostatnio gdzieś przeczytałem, że ok. 90% wszystkich autobusów MPK w naszym mieście to autobusy niskopodłogowe. Zresztą dużo jeżdżę po Polsce i mam porównanie. W Krakowie komunikacja miejska jest dobra i wiele miast może nam tego zazdrościć. Często narzekamy na to co się wyprawia w naszym mieście i pewnie jest uzasadnione. Ale trzeba też przyznać, że mimo wszystko coś się w tym Krakowie robi w ostatnim czasie... Niby wiele inwestycji oddaje się do użytku z ogromnym opóźnieniem (np. wspomniany tu tunel tramwajowy, czy też nowy budynek Opery Krakowskiej przy ul. Lubicz) ale ja osobiście cieszę się, że w ogóle coś się buduje... Jak to się mówi lepiej późno niż wcale