|
Polityka transferowa Wisły jest jedną niewiadomą i nie wiem czy wierzyć w te wszystkie doniesienia prasowe. Podobno Bednarz potwierdził że Garguła jest na liście życzeń Wisły ale ja osobiście wolałbym kogoś młodszego z zagranicy typu Stilić . Ostatnio pojawiały się też głosy że w Wiśle chcą odmłodzić kadrę i pozbyć się takich piłkarzy jak Baszczu, Zieniu czy Cantoro. Teraz jak słyszę news o Gule to już sam nie wiem. Po co ściągać już starszego piłkarza który za rok, dwa bedzie w wieku piłkarzy których teraz chcemy się pozbyć a w dodatku będzie miał wysoki kontrakt ( taki jak Łobo a nawet wyższy) przy czy trzeba uwzględnić że Garguła często jest kontuzjowany. Musimy powiedzieć sobie wprost , co dalej robimy z zespołem , tak będzie najlepiej. Czy odmładzamy kadrę czy jeszcze wzmacniamy piłkarzy zostawiając takich piłkarzy jak Zieniu, Baszczu w zespole.
Jeśli zdecydujemy się odmłodzić kadrę to w czasie 3 okienek transferowych podziękować takim pikarzom jak: Baszczu, Singlar,Cleber, Głowa, Sobol, Zieniu, Cantoro, Niedzielan i ściągnąć na nich miejsca młodszych równie dobrych albo nawet lepszych piłkarzy i zbudować kadrę zęby na każdą pozycję było 2 równcyh zawodników . W tym przypadku transfer Garguły jest niepotrzebny!!
Mamy też drugie wyjście , zatrzymujemy naszych "dziadków" którzy prawde mówiąc mogą pograć jeszcze kilka lat( 2, 3) na dobrym poziomie i jeszcze dodatkowo wzmocnić zespół napastnikiem , skrzydłowymi, rozgrywającym i bramkarzem, w tym przypadku transfer Garguły jest wskozany. Przy tym drugim planie jest mały minus. Za pare lat wszyscy nasi piłkarze będą w wieku takim że wtedy za nich już dobrej kasy nie weżmniemy i nie będziemy wtedy zarabiać na każdym okienku transferowym po 2, 3 mln euro co dotychczas znacznie wzmacniało nasz budżet i wtedy wymiana piłkarzy z kadry na młodszych będzie kosztowała fortunę jeśli zechcemy ściągnąć młodszych już dobrych, ukształtowanych piłkarzy. Stanie się tak dlaltego że prawie cała nasza kadra będzie się składać z 30 latków i starszych jeszcze piłkarzy. Musimy postanowić teraz co robimy i zrobić to . Teraz na wiosnę nie będziemy grali co trzy dni więc takiej szerokiej kadry nie potrzebujemy ale już za pół roku czyli w nowym sezonie będziemy grali co trzy dni ( jak dojdą europejskie puchary) i wtedy potrzebujemy szerokiej kadry. I na to by zapewnić trenerowi taką kadrę mamy dwa okienka transferowe czyli wystarczająco dużo. Ale bez odpowiedniego nakładu pieniędzy jest to niemożliwe. Teraz przychodzi do Wisły opkoło 5 piłkarzy i w następnym okienku za pieniądze z transferu Brożka ściagamy kolejnych 4 może 5 i mamy szeroką kadrę. Następnie w zimowym okienku wymieniamy resztę starszych zawodników i mamy młody zespół mogący walczyć nie tylko na Polskim podwórku ale również w Europie. A wracając do tematu transferu Garguły to jestem na nie. Potrzebujemy kogoś lepszego.
|