Wyświetl pojedynczy post
cristovao
Junior Member

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2008, 11:02
mozdzierz napisał(a):Wyświetl post
Na jaki parametr powinienem zwracać uwagę wybierając monitor LCD? Z uwagi na koszta w grę wchodzą praktycznie jedynie te oparte na matrycy TN. Czy da się porównując jedynie suche parametry monitora wyciągnąć wnioski odnośnie jego jakości? Mam wrażenie że te informacje są puste i dopiero opinie użytkowników lub zaawansowane testy np. nt jakości odwzorowania kolorów są warte uwagi. No chyba że możecie zaproponować coś lepszego w rozsądnej cenie. Interesuje mnie rozmiar 19"-22"

Czytałem korzystne recenzje monitorów LG z serii WTQ-PF, mam na myśli W19TQ-PF, W20TQ-PF, W22TQ-PF. Posiadacie jakieś doświadczenie w tej materii?

I pytanko odnośnie obudów. Jakieś propozycje? Co się sprawdza? Na co zwrócić uwagę?

Pozdrawiam
Witam, czy Twój temat w dalszym ciągu aktualny? Jeśli chodzi o LG to mam okazję użytkować L226WA więc mogę Ci udzielić kilku ogólnych informacji na temat takich monitorów. Jeśli chodzi o ograniczenie kosztów to faktycznie LG będzie dobrym wyborem, szczególnie biorąc pod uwagę gwarancję na 0 pixeli przez 1 miesiąc od zakupu. Jeśli chodzi o parametry to polecam branie pod uwagę następujących: przekątna, matryca, rozdzielczość natywna, wielkość plamki, czas reakcji, jasność, kontrast statyczny, kąt widzenia poziomy/pionowy, regulacja przód / tył, regulacja pionowa, obrót podstawki, gwarancja, i last but very important ZŁĄCZA. Niestety, jeśli chodzi o czas reakcji, kontrast, kąt widzenia różni producenci podają różnie mierzone dane, najczęściej tak aby "podkręcić" osiągi - czas reakcji GTG, kontrast dynamiczny, itd. Jeśli zwiększyłbyś swój budżet to polecam HP LP2475w - rewelacja

EDIT: Użytkownik koyoot pisał o wzroście cen komputerowych - podobnie jest w przypadku monitorów, jeśli masz czas to z pewnością poczekałbym na zakończenie Świąteczno-noworocznej gorączki - np. cena tego HP, o którym pisałem wzrosła o ok. 200-300 PLN w ciągu 2 miesięcy (tylko nie patrz na jego cenę w oficjalnym sklepie HP - jest absurdalna).
Ostatnio edytowane przez cristovao : 10.12.2008 o godz. 11:11.
Odpowiedz cytując