Wyświetl pojedynczy post
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.12.2008, 20:00
zgadzam się ze stwierdzeniem Wolfy'ego, że korupcja ma charakter systemowy. I nie jest to system działający tylko w sporcie, szczególnie w piłce nożnej, to niestety system obejmujący wiele dziedzin naszego życia (lekarze, przetargi , dobre fuchy w urzędach, tu sobie każdy może dośpiewać co chce, czy co zna z własnego życia).
No i jest takie jakby "ogólne zrozumienie" (nie napiszę przyzwolenie bo nikt tego publicznie nie przyzna) tego, że trzeba dać by mieć.

Przyczyna tego leży najprawdopodobniej w tym, że przez okres po wojnie krążyło w wielu dziedzinach naszego życia, więc w sporcie też dużo słabo kontrolowanego państwowego grosza. No to zaczęto doń sięgać, wyrobiły się mechanizmy, nawyki i sposoby korzystania z tego.
Za w sumie niewielką zainwestowaną kwotę otrzymywano znaczne korzyści , więc każdemu się opłacało. Wiele osób oczywiście nie zgadzało się z tym procederem, ale wobec skali zjawiska traktowani byli jako, najlepszym wypadku, nieszkodliwi frajerzy.

Nie jest łatwo rozbić mechanizmy funkcjonujące od dziesięcioleci, nawet okrutne wschodnie sposoby typu grupowo na stadion i w obecności tłumów strzał w tył głowy nie odstraszają.

Nie wiem, jak sobie nasi z tym poradzą w nożnej. Raczej długo sobie nie poradzą, jeszcze niejedno się dowiemy, coraz mniej nas będzie dziwić.
Ale chyba wiem, jak to stopniowo, powoli zwalczać.
Tylko i wyłącznie przejrzyste prawo o klubach jak o spółkach, prywatni właściciele i transparentna księgowość.
Żadnych zjawisk typu PGE , Miedź czy Łęczna, nie chodzi mi same kluby, nic do nich nie mam. Chodzi o finansowanie z innych resortów niż dochody klubu.

Nie ma co liczyć, że jakiekolwiek działania wrocławskie dużo zmienią na przyszłość. To będzie jak zębami rekina, w miejsce wypadających starych z przodu już rosną z tyłu następne ostre.

Trzeba rekina zmienić w delfina

PS. i cały czas uważam, że karanie klubów to głupota i cyrk, karać tylko umoczonych ludków. Ci mają się bać, ukaranie klubów zawsze bije w najmniej winnych czyli kibiców.
Ostatnio edytowane przez harthausen : 09.12.2008 o godz. 20:03.

Odpowiedz cytując