Wyświetl pojedynczy post
Piotr002
Junior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.12.2008, 19:59
PvD napisał(a):
nie widzę nic nielogicznego, a na twoje pytanie odpowiedzialem, gdybyś tylko raczył właśnie dokładnie czytać
skoro Lech istnial od 1922 czy Legia od 1916Wisła od 1906 to jakieś formy prawne musiały być, potem zaczęły sie przekształcenia w sportowe spółki
być może to były stowarzyszenia czy inne formy prawne nie wiem ale popytam i dokładnie ci odpowiem jak się dowiem,
Żebyś nie szukał za długo to napiszę, że wcześniej Amika Wronki nosiła nazwę Klub Sportowy Fabryka Kuchni Amica Wronki. I ten klub został założony w 1992 r. a od 1995 r. występował w ekstraklasie. Powołana w 2002 r. spółka córka holdingu - Amica Sport Sportowa Spółka Akcyjna przejęła prowadzenie drużyny. Podobnie jak w 2006 r. nabyła prawa do nazwy Lech Poznań. Klub sportowy z Wronek przestał istnieć a holding zmienił nazwę swojej spółki aby była tożsama z dobrami, które nabył. A 2006 r.? Jest to rok powstania nowej spółki sportowej o nazwie KKS Lech Poznań i tyle ... bez znaczenia, który podmiot został jej właścicielem i jak się wcześniej nazywał bądź czym się wcześniej zajmował. Sukcesów starej Amiki nikt sobie w lechu nie przypisuje, zatem niezrozumiałem jest pisanie o zmianie nazy tegoż byłego już klubu. Ale napiszę więcej, właścicielem Lecha od 3 miesięcy nie jest już holding Amica. Nowym właścicielem jest firma Invesco.

PvD napisał(a):
jakie dobra? prawo do logo? prawo do nazwy Wisła Kraków SA Towarzytwo Sportowe Wisła Kraków nie sprzedało się tak jak WKP Lech, dalej Towarzystwo Sportowe WIsła Kraków posiada prawo do nazwy Wisła Kraków, prawo do barw i herbu. Dlatego dalej sekcje Towarzystwa używają nazwy Wisła Kraków, nadal używamy tych samych barw nikt poza TS nie może ich zlikwidować albo zmienić. Oczywiście w spółce piłkarskiej mogą próbować zmieniać barwy, nazwy i dawać kolejne nowe loga ale kibiców by pewnie w takim wypadku nie mieli, a TS zawsze może powołać seniorską piłkę pod nazwą Wisła Kraków, z tradycyjnymi barwami i herbem.
Zgadza się, nie napisałem, że tak też się stało. Napisałem, że nigdy takiej mozliwości wykluczyć nie można - czytaj - zbycia dobór niematerialnych.

PvD napisał(a):
U was jak właściciel będzie się chciał przemianować to gdyby protesty nic nie dały to gdzie się podziejecie? co zrobicie jeśli obecny właściciel zmieni po raz kolejny nazwę spółki z KKS Lech, na Lokomotywa Poznań, i doda sobie do niebiesko-białych barw kolor zielony? to obrazicie się i co zrobicie? praw niematerialnych nie macie, WKP Lech nie istnieje a choćby istniał nie ma praw do herby barw i nazwy.
Co zrobią kibice nie wiem, w takie dywagacje to ja się nie będe bawił Podobne pytanie mógłbym zadać Tobie co byś zrobił gdyby główny udziałowiec postanowił zmienić nazwę klubu?
Ja wiem, ty wiesz, inni wiedzą, że tak się nie stanie - podobna rzecz tyczy się Lecha. Nikt nie zabija kury znoszacej złote jaja - już sam fakt, że w Poznaniu gra KKS Lech a nie Amika Wronki o czymś świadczy - nieprawdaż?

PvD napisał(a):
wystarczy, ze ktoś poteżniejszy zechce odkupić od obcnego właściciela KKS Lech Poznań, a będzie np związany z Krakowem Łodzią czy Olsztynem i sobie zrobi ekstraklasowy OKS Olsztyn w 1 lidze, a wy nie mając żadnych praw znikniecie.
Oczywiście jest to możliwe, tak samo jak w przypadku wszystkich kubów w Polsce. Tylko raz jeszcze powtarzam, sentymentów w biznesie nie ma ... czy będzie mu się to opłacać? No pomyśl proszę

PvD napisał(a):
przykłady Pogonii Szczenin, Polonii (Groclinu) Warszawa, Zawiszy Bydgoszcz, Kujawiaka Włocławek, Polonii/Szombierki Bytom tą nie są niestworzone teorie. Też kupczono tym co u was, tzw prawami niematerialnymi.
Nie pamiętam jak to miało miejsce w przypadku Pogoni, Zawiszy czy Kujawiaka ale w przypadku Polonii sytuacja wyglądała nieco inaczej. Kupiony został cały klub z Grodziska i przemianowany na Polonię. W Poznaniu natomiast sytuacja jest odwrotna gdyż do spółki włączono amicową licencję oraz kilku zawodników.
Ostatnio edytowane przez Piotr002 : 04.12.2008 o godz. 20:02.
Odpowiedz cytując