Cytat:
Chocby nie wiem jak Odra byla dobrze zorganizowana to o byciu Cracovia czy LKS moze sobie pomarzyc, niezaleznie od wynikow sportowych. Piast to druzyna podobna do Odry w pewnym sensie i raczej w Ekstraklasie dlugo nie zabawi.
W I lidze juz jest kilka klubow, ktore juz sa na wyzszym poziomie organizacyjnie i sportowo niz Odra, czyli Zaglebie, Korona i Widzew. Do tego dodaj z tych bardziej 'przyszlosciowych' np. Podbeskidzie z nowym stadionem, a dalej Motor czy GKS Katowice, ktore narazie sportowo kuleja, ale kibicowsko sa mocniejsze od Odry i w perspektywie dwoch lat mysle ze beda na co najmniej tym samym poziomie co Podbeskidzie. LKS tez za rok mysle ze bedzie juz w lepszej kondycji pod warunkiem, ze w drugiej lidze pozbedzie sie obecnych 'sponsorow'.
W dalszej perspektywie i juz troche mniej na powaznie, mamy jeszcze wiecej klubow, ktore buduja od podstaw i ktorych powrot do Ekstraklasy jest tak naprawde kwestia czasu i pieniedzy, jak na przyklad Pogon. Mowie Ci, Odra niech sie cieszy poki moze, bo jesli nie stanie sie cud to za dwa trzy sezony najdalej stanie sie porzadnym zespolem z zaplecza Ekstraklasy. Jesli nie bedzie wiecej niz 16 zespolow dla Odry w pewnym momencie po prostu nie starczy miejsca. Owszem, chwala im za to ze tyle czasu juz sie trzymaja, ale chwila spadku nieuchronnie nadchodzi.
|
Choć bardzo chciałbym, aby tak było... że grały by same firmy kibicowskie w Ekstraklasie... tak nie będzie...nigdy... Odra pokazała że jest tam pomysł na zespół, plus na tym wy****ówku gra się cieżko... i tak będą ciułali punkty... mają taki swój anty-styl... Powiem tak jak spadną to już nie wrócą... ale w tym roku uważam nie spadną... Jeżeli awansuje taka trójca Zagłębie, Korona, Widzew to będą mieli ciężki sezon następny... ale w Odrze mają mądrych działaczy, któzy potrafią zdobyć coś z niczego nauczyć grać, piłkarzy kopiących się gdzieś indziej po czołach. I od 10 lat chyba nie spadli, jak nie dłużej, ile drużyn które regularnie walczą maksymalnie o 8-9 miejsce może się tym pochwalić?
A apropo tych firm:
W Lublinie Ekstraklasy nie będzie, bo nie mam jej kto zorganizować... Motor zawsze mi się kojarzył z drugą ligą. GKS Katowice to melodia przeszłości, nie wydaje mi się aby się podnieśli do poziomu ekstraklasy.... Pogoń niech awansują do I ligi i zobaczymy, czy sobie tam poradzą i jak. I liga (czyli d. II liga) nie była tak słaba od dawień dawień. 3 Zespoły które nie spadły by z ekstraklasy... i długo długo nic... Bo Podbeskidzie, jeszcze się odkeli od czuba.