Wyświetl pojedynczy post
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.11.2008, 14:25
Przyszedl czas na moja recenzje najnowszego dziecka firmy Intel. Procesor Intel i7, bo tak sie nazywa to cudenko czytajac recenzje brnzowej prasy mam dziwne wrazenie ze jest baaaardzo ale to baaaardzo przeceniany. Czemu mam takie wrazenie? Ba mam na to nawet dowody! Otoz, nie ulega watpliwosci ze Intel tym procesorem znokautowal dotychczasowe wszystkie procesory jakie kiedykolwiek powstaly. Nowa architektura Nahalema bije wszystko co do tej pory sie ukazalo, ale... no wlasnie wczesniej Intel w materialach prasowych przedstawial ten procesor jako kawaleczek krzemu dla graczy i... w tej roli sie doskonale ten procesor sprawdza w niektorych grach osiagajac nawe o (SIC!!!) 50% wieksza wydajnosc niz najdrozszy do tej pory procesor intela na rynku czyli QX9775! To czemu jest tam to "ale"? poniewaz ten procesor w moim odczuciu jest TYLKO do gier do niczego innego co by pozwalalo zrozumiec cene o 50-70% wyzsza niz podobnych procesorow do tej pory. Nawet Q6600 po podkreceniu do 3,0 GHz ustepuje ledwo o 5%(SIC!!) w zadaniach typu dekodowanie sygnalu HD czy innych tego typu temuz procesorowi.

Po raz kolejny mamy stycznosc z niezwykle agresywna polityka Intela. Jego uklad graficzny o nazwie kodowej Larrabee tez raczej bedzie ciekawostka za ogromna cene(bo jak wytlumaczyc gdy karta graficzna w spokoju zre ci 350 W pradu? toz HD4870x2 mniej bierze pradu!). Niestety ma to swoje konsekwencje. Jezeli Intel wygra ta bitwe to wkrotce moze sie okazac ze komputer stanie sie konsola do gier i beda w wiekszosci wypuszczane procki wlasnie do gier w dodatku z zaporowa cena. komputer PC przestanie byc narzedziem multimedialnym(niestety ale tak moze byc jak najbardziej), bo taki jest trend rynku zdaje sie mowic Intel. AMD jak narazie jest w defensywie i raczej obserwuje rynek zdobywajac go kartami graficznymi (miedzy innymi Boskim[wedle pierwszych testow] HD 5870 - ta karta zawojuje rynek zuzywajac ledwo 120 watow pradu w viscie w najwyzszych detalach w rozdzielczosci 1920x1600 w DX10 osiagaja w Crysisie 50 klatek na sekunde na pojedynczym ukladzie! teraz ja sie naprawde boje pomyslec co beda wyczyniac dwa takie uklady!). I dlatego zaznaczam wam ze narazie buduje komputery o baze intela ale juz wkrotce przezuce sie na wlasnie AMD bo robi zwyczajnie w swiecie "rozsadniejsze" uklady do komputerow domowych.

na koniec dodam. Nie dajmy wygrac Intelowi tej wojny! Bo czeka nas gigantyczny wzrost cen!

A propos bazy AMD.
Cytat:
AMD Phenom Quad-Core 9950 Socket AM2+ BOX (140W) 611 zł szt. 611 zł
ASUS M3A-H/HDMI 298 zł szt. 298 zł
Corsair DDRII Twin2X 2GB/800 (2 x 1GB) CL5 (TWIN2X2048-6400) 129 zł szt. 129 zł
Gigabyte ATI Radeon HD4870 512MB DDR5 256bit PCI-E TV/2xDVI 848 zł szt. 848 zł
Razem: 1 886 zł
Oczywiscie mozna by jeszcze lepsza plyte jak rowniez procek ale... w tej chwili to i tak jest doskonala opcja dla fanow stabilnej pracy bez podkrecania(na lepszej plycie pojdzie jeszcze lepiej ten procek a cztery rdzenie nareszcie nabieraja sensu).

I tak tez przy okazji. Planuje zakup kolejnego komputera i tym razem zbuduje go w calosci o AMD tlyko kwestia to bedzie czy Grafike wziac GF czy poczekac na 5870.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 17.11.2008 o godz. 14:38.
Odpowiedz cytując