Cytat:
|
Natomiast Romeu jest mniej znany i może spokojnie podążyć tropem Marcelo. Marcelo bardzo szybko się zaaklimatyzował i jest chyba na razie zadowolony z gry u nas. Oczywiście i Romeu i Marcelo chcą się wypromować u nas i grać na Zachodzie. Obawiam się jednak, że poboczną konsekwencją podpisania kontraktu z Marcelo i ew. Romeu jest kwota odstępnego w kontrakcie, prawdopodobnie niezbyt wygórowana.
|
Transfer Marcelo jest o tyle dziwny, że moim zdaniem jemu do tego zachodu europy bliżej jest z Brazylii niż z Polski także trudno jest zrozumieć intencje człowieka pilotującego jego karierę.
Co do kwoty odstępnego to myślę, że sprawa jest raczej pewna, ta kwota istnieje.
Ciężko jest przewidzieć co będzie się działo teraz w Fluminense, kontrakty kończą się jednej trzeciej drużyny do tego w zimie odchodiz Thiago Silva. Myślę że dla nich poza utryzmaniem drużyny w lidze najważniejsza sprawą jest przedłużenie umowy własnie z Romeu i Cesarem także wyciągnąc Romeu będzie cięzko.
Cytat:
|
Niemniej ten kierunek się na razie sprawdza i należy go dalej eksplorować. Szczególnie, że liga brazylijska to kopalnia talentów i najwidoczniej również dla biednej Wisły starczy miejsca. Skoro młodzi zawodnicy ze słabszych klubów są gotowi grać w naszej lidze - to należy się tylko cieszyć. Na pewno ryzyko takich transferów jest o wiele mniejsze, niż gotówkowe transfery naszych pierwszoligowców, a nawet zawodników ekstraklasy. Łobodziński jeszcze nie zaczął się spłacać, a Ćwielong to już prawdopodobnie pieniądze wyrzucone w błoto.
|
Wczoraj widziałem kawałek meczu Serie B ligi brazilskiej, moim zdaniem wiekszość piłarzy biegających po boisku poradziłaby sobie spokojnie w pierwszym składzie Wisły. Także kierunek jest odpowiedni ale konkurencja też jest duża.