Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.11.2008, 11:40
mcovalski napisał(a):Wyświetl post
Czytam dzisiaj w gazecie ( chyba Krakowskiej lub dodatku GW Kraków) że Wisła fajnie rozgrywała piłkę potrafiła utrzymać i spokojnie rozegrać atak pozycyjny. No ludzie kur*a, jak oglądałem ten mecz to lepiej już się prezentowała Unia Tarnów w III lidze w zeszłym sezonie. Jedna ogromna kopanina, brak zagrań z pierwszej (szybkiej) piłki po murawie!!
Częściowo masz rację -
- brakowalo szybkiej kombinacyjnej gry po ziemi, chociaz tak na przykład grała Wisła z ŁKS-em. Denerwował się tez o to Skorża, w trakcie meczu słychać było jak pokrzykiwał: nie podnoś piłki. Czy to była wina murawy? Dawno nie widziałem Wisły grającej tak dużo piłką "na wysokim poziomie"
- brakowało tym razem wyprzedzania i agresji - to Odra była pod tym względem wielokrotnie aktywniejsza i jej piłkarze uprzedzali naszych zawodników przewidując kierunek lotu piłki (to było akurat łatwe kiedy gra się balonikami), odbierając im piłkę, przecinając podania. Oczywiście ataki Odry były szybko rozbijane, ale ataki naszych napastników i pomocników również
- brakowało zdecydowanie strzałów z dystansu, sprzed linii pola karnego
- co ciekawe Wisła nie potrafi, grając nieporadnie przy wykańczaniu akcji, ze słabą skutecznoscią, wypracowac sobie stałych fragmentów gry (rzuty wolne) w okolicach pola karnego na wprost od bramki, lub w tych okolicach. Czy obrońcy przeciwnika są tak szarmanccy i tam nie faulują? A inne druzyny ligowe zdobywają gole własnie z tych miejsc. Patrz: bramka Garguły z meczu z Legią.

Natomiast faktycznie Wisła rozgrywała dobrze atak pozycyjny, chociaż niestety na duzo mniejszej szybkości niż zazwyczaj.
I jeszcze pytanko do znawców:
Czy błędem taktycznym nie jest atakowanie przeciwnika na jego połowie gdy nie mamy przytomnych egzekutorów na trzy metry przed bramką?
Może lepiej cofnąć się i pozwoilić przeciwnikowi grającemu tak skomasowaną obronę na rozciągnięcie linii od obrony do ataku, żeby zrobić potem to co Paweł z Patrykiem w ostatniej minucie?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując