Wyświetl pojedynczy post
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.11.2008, 17:16
W zasadzie zgadzam się z Twoimi propozycjami z jednym zastrzeżeniem. Proponujesz podziały, które są (przynajmniej na pierwszy rzut oka) dość skomplikowane. Taka organizacja rozgrywek byłaby bardzo dobra ale wymagalaby włożenia ogromu pracy organizacyjno-urzędniczo-logistycznej, zatrudnienia wielu osób, które takie rozgrywki by koordynowały i nadzorowały zarówno w klubach, jak i na szczeblu centralnym/wojewódzkim.
Wg. mnie możnaby zrobić po prostu kontynuację ME, która zdaje egzamin w Ekstraklasie, w klubach niższych lig (co najmniej do II ligi włącznie).
Kolejna sprawa czyli rozgrywki U-17 (świadomie pomijam U-19 bo większość 18-19-latków z klubów Ekstraklasy i tak gra zwykle w ME). Koniecznie trzebaby takie zorganizować ale szczerze mówiąc nie wiem czy lepiej byłoby gdyby były one ogólnopolskie jak ME czy regionalne jak w Twojej propozycji. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Na plus za ogólnopolskim charakterem takiej ligi jest fakt, że stałyby się one swoistymi Mistrzostwami Polski U-17, co zawsze bardziej motywuje niż mecze o czapkę gruszek. Na minus np. organizacja wyjazdów, czyli zwiekszające się naklady finansowe na taką ligę.

Tyle, że my możemy sobie tu gdybać, kombinować, proponować, a i tak jeżeli nie zmieni sie podejście prezesów klubów, którzy sukcesów chcą "od zaraz", to niewiele w tej kwestii się zmieni.

A jeszcze a propos Króla. Nie zrozumieliśmy się, chodziło mi o niski poziom jaki prezentują nasi mlodzi zawodnicy i jednocześnie polska liga, skoro zawodnik, który nie przebił się nawet do Realu B jest podstawowym zawodnikiem Jagi, a ponoc i my się nim interesowaliśmy
Odpowiedz cytując