darotsok73 napisał(a):

|
W UE. kara śmierci jest niewykonalna, taki jest stan faktyczny, i raczej niezmienialny.
|
I to jest jak dla mnie jedna z najwiekszych parodii na tym swiecie.
A juz tlumaczenia tego stanu rzeczy sa po prostu nieprawdopodobne, szczegolnie gdy w zasadzie w calej UE aborcja jest dostepna 'na zyczenie'.
Sam jestem za prawem do aborcji(nie mylic ze jestem za aborcja), choc w tej kwestii bardzo dobrze rozumiem argumenty przeciwnikow.
Wiec jak to jest - zabijac kilkutygodniowe dzieci, ktore niczego nie zawinily mozna, a zabic jakiegos psychopatycznego s****ysyna, ktory zasluguje na to w 100% juz nie - bo to sredniowiecze.
Zycie ludzkie powinno byc wartoscia nadrzedna , niby jest tak ale to tylko pusty slogan.
Jak dla mnie zasady powinny byc proste - pozbawiasz kogos zycia, gdzie nie da sie tego usprawiedliwic w zaden sposob = musisz sie liczyc ze i Tobie zycie zostanie pozbawione.Prosto i uczciwie i to nie ma znaczenia czy to kogos powstzyma przed morderstwem czy nie.
To jest nawet nie sprawiedliwosc, tylko namiastka sprawiedliwosci a oprocz USA, nawet tego nie dostajemy.
Chore to ale trzeba jakos z tym zyc

- zdajac sobie sprawe ze takich rzeczy(moze nie takich ciezkich) sa setki.
A najgorsze jest to, ze w innych jak dla mnie ,totalnie absurdalnych sprawach ,typu zwiazki partnerskie(czy jak ich tam zwa), badz legalizacja, lub przynajmniej niekaralnosc za dragi , to sie zmieni, to w sprawie kary smierci na zadne zmiany nie mozemy niestety liczyc.