Wyświetl pojedynczy post
MicK
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.11.2008, 23:24
Przepisany artykuł z wczorajszej Gazety Krakowskiej. Jeden z niewielu nie schlebiających mu w każdym zdaniu wywiadów, i do tego przeprowadzony z Williamem Owensem i Alvedą King z organizacji Black America For Real Change (Czarni amerykanie na rzecz prawdziwej zmiany)

Przekonuje pan, że back obama nie jest własciwym kandydatem na prezydenta, dlaczego?
Na podstawie tego, co usłytszałem o nim idowiedziałem się od ludzi, nabrałem wątpliwości co do tej kandydatury. Na konwencji Demokratów obama mówi, że jego ojciec był pasterzem. To kłamstwo powtarzał wiele rezy. Tymczasem dziadek Obamy, Hussein Onyango Obama był bogatym farmerem, a jego syn, ojciec obamy, uprzywilejowanym, a nie poszkodowanym przez biedę dzieckiem. Drugie kłamstwo, to jego "afrykańskie imię". Został wychowany jako muzułmanin i ukrywa ten fakt. Jego dziadek miał na imię Hussein, a ojciec obamy, jako gorliwy muzułmanin nazwał syna Baracka - Błogosławiony. To imię z koranu, a nie z afryki,. Należyu jeszcze dodać, że jego ojciec był członkiem skorumpowanego reżimu Keniaty, a w USA sympatyzował z nowojorskim gangiem Mau-Mau.

Jednak aż 91 proc. Afroamerykanów chce głosować na Obamę...
Niestety, mentalność wielu czarnych amerykanów sprowadza się do "dania szansy wykazania się bratu". Takie oddanie kluczy do przyszłości komuś, kto nie szanuje naszych wartości, tradycji i charakteru kraju jest niebezbieczne. (...)

Wielu zwolenników przyrównuje jego zmagania o fotel prezydencki do walki Martina Luthera Kinga.
w 1968r. ruch społeczny domagał się dla czarnych Amerykanów pełnego uczestnictwa w życiu społecznym. Teraz, w 2006 roku w kongresie zasiadła największa w historii liczba czrnych reprezentantow 42 - w Izbie Reprezentantów i jeden w Senacie. Ale przecież przy wycobrze reprezentacji narodu nie chodzi o kryterium rasowe. Zaręczam, że czarni czują się dobrze rreprezentowani przez białych. I na odwrót. Tymczasem obama wskazuje, że pojawia się na scenie politycznej, w 40 rcznicę słynnego przemówienia dr. Kinga "I Have A Dream". Po prostuzręczny politykwykorzystuje image czarnego amerykanina, by ugrać więcej głosów. ZAprotestowałem przeciwko temu, zakładając organizację Czarni amerykanie na rzecz prawdziwej zmiany. jedną z założycielek jest Alveda King, Kuzynka Martina Luthera King'a.

(...)

Na czym zmiana ma polegać i czy Obama jest przeszkodą?
Dr King mówił że wolność zaczyna się w srodku człowieka,. Stamtąd idzie zmiana, którą potem widać na zewnątrz. Obama nie jesyt takim człowiekiem, nie wyjaśnił swoich związków ze skorumpowanym biznesmenem, który pomógł mu kupić luksusowy dom w Chikago. King powtarzał że każdy musi zdecydować, czy chce chodzić w świetle twórczego altruizmu, czy w ciemności niszczącego egoizmu. A o nie pasuje do postawy Obamy.

Sorry za literówki i możliwe błędy.
Odpowiedz cytując