Wyświetl pojedynczy post
aluszkaa
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.11.2008, 22:08
TSman napisał(a):Wyświetl post
co polecicie mi kupic gdy zamierzam nabyc moj PIERWSZY samochod i dysponuje kwota 3k?
Generalnie musisz się liczyć z tym, że jak kupić samochód za 3 tyś to do 2ch tyś musisz jeszcze w niego włożyć.
Po pierwsze nie kupuj aut na F, czyli fordów, fiatów i francuzów.
W tej cenie zostają Ci japońce np. honda civic, toyota corolla (ciężko trafić, ale można), mitsubishi colt, lancer, wv polo, golf.
Liczyć się musisz z tym, że auta te to będą roczniki max do 95. Auta powyżej 10 lat powoli zaczynają się sypać. Więc pewne naprawy w toku dalszej eksploatacji są nieuniknione.
Dobrym rozwiązaniem może być też cc (chociaż fiat), o którym już Ci pisano. W tej kwocie kupisz zdecydowanie młodszy model, części nie są drogie, mały wszędzie się mieści itp.
Nie wiem z jakiego powodu górna granice wyznaczyłeś na 3 k. Powiem Ci jednak z własnego doświadczenia, że czasami lepiej dołożyć tego tysiaka, dwa i kupić nieco nowsze auto.
Ja po zrobieniu prawka kupiłam auto właśnie za 3 k, kierując się tym, że jak rozwalę to będzie mniej szkoda. Moje auto ma 16 lat i co jakiś czas wyskakują pewne usterki. Niby duperele ale już chyba dołożyłam z 1.5 tyś. Teraz myślę, że mogłam od razu kupić nieco droższe, pewnie uniknęłabym niektórych wydatków.
Biorąc pod uwagę kupno auta licz się tez z tym, że oprócz ceny zakupu czekają Cię jeszcze koszty podatku, ubezpieczenia i podstawowych wymian na początek (rozrząd, olej, filtr paliwa, oleju, powietrza), które warto zrobić.
Powód: bo tak
Ostatnio edytowane przez aluszkaa : 04.11.2008 o godz. 22:11.
Grunt to pozytywne myślenie i optymistyczne podejście do życia
Odpowiedz cytując