Wyświetl pojedynczy post
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.10.2008, 22:46
WiselkaMLP napisał(a):Wyświetl post
ja takze mam problem z cheia cchodzio IZOMERY kiedy nazywamy cos oktanem heksanem pentanem

i kiedy uzywamy nazw di tri

i o co w tym chodzi:
Ch3 - C -CH
|
CH- Br
|
CH2-C2H5
|
CH3 4bromo 2,2dihloro - 5 etylo - 3 metylo - heksam

prosze o pomoc
Hmm nie wiem może już masz odpowiedź na to pytanie, no ale w ramach tego ze na forum nikt nie odpowiedział :

Zawsze liczysz najdłuższy łańcuch składajacy się z węgla (C) tak więc jak masz

CH3
|
CH-CH3
|
CH2
|
CH3

To najdłuższy łancuch węgla wynosi 4 (ten cały w jednym pionie) czyli jest to butan( bo butan am 4 węgle; ale akurat to zawsze piszesz na końcu), a to CH3 z boku nie należy do głównego łańcucha.

Na następnie musisz określic grupę jest CH3 (grupa metylowa) która odchodzi od głónwego łańcucha przy drugim CH (stąd ta 2 na samym początku) .
To CH3 z boku o którym pzed chwilą pisałem jest tylko jedno takze nie ma żadnego przedrostka di, tri, tetra itp...

Potem patrzysz jak się nazywa ta grupa (chodzi znów o CH3) - jest to (grupa metylowa) i ustalasz wzór :

2- metylobutan

Troche pomogłem ci kolorkami,(mam nadzieje ze nikt mi nieda bana ze za "jaskrawe" )

To jest wytłumaczone bardzo ogólnie (tak prawde mówiąc może ledwie na dopa na kartkówce) ale IZOMERY to temat bardzo cięzki do opisania to trzeba widzieć jak ktoś robi (przynajmniej w moim przypadku) życzę powodzenia
Ostatnio edytowane przez igortsw : 29.10.2008 o godz. 22:50.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując