Oto tekst, który wysłałem do Canal +
Szanowni redaktorzy Liga+ Extra - panowie Smokowski i Twarowski.
Jako doświadczony już kibic Wisły Kraków, wiem, że na "gorąco" i szybko, na drugi dzień po meczu, ukazaliście na antenie zdarzenie z Rafałem Boguskim. I właśnie dlatego, odnoszę wrażenie, że wraz z ekspertem Wieszczyckim, okazaliście swoje "emocjonalne" podejście do Wisły. Oczywiście, nikt nie podważa, pierwszego w karierze tego piłkarza, nagannego zachowania i oby nadmiernie drastyczna nagonka na niego, nie zniszczyła w tym młodym piłkarzu, zdolnym kandydacie na pożytecznego kadrowicza, ambicji i chęci ostrej, acz "fair" walki boiskowej. Zabrakło jednak obiektywizmu z Waszej strony, czyli rzeczowej analizy meczu wraz z tym zdarzeniem, oraz rozwagi, wymaganej przy rzetelnym dziennikarstwie. Dowodem na to jest ten oto, zamieszczony w sieci internetowej, materiał filmowy z tego samego meczu, po którym Boguski, ma prawo czuć się zaszczutym przez polskie środowisko piłkarskie :
http://www.youtube.com/watch?v=4W1K9UdYZ2E
Ani klub Piast Gliwice ani sam piłkarz Michniewicz, nie wnosili do komisji dyscyplinarnej, wydarzenia z Boguskim. Uczyniliście to pośrednio Wy. Jak jednak ma się pominięta sprawa Radzewicza i Cantoro z tego samego meczu, w obliczu tej Boguskiego i Michniewicza ? Wisła także nie wniosła sprawy Radzewicza. Canal + tym razem jednak, okiem tych samych kamerzystów i ekspertów, nie ujawnił tego zdarzenia. Czy nie wydaje się Wam takie nierzetelne podejscie do sprawy, za nie "fair" wobec Wisły Kraków i jedynego ukaranego w trybie natychmiastowym, Boguskiego ? Ukaranie w trybie późniejszym Radzewicza, nic tu już nie zmieni, wobec kary natychmiastowej dla Boguskiego, przed meczem na szczycie - Legia/Wisła. Ponadto, czy nie oburza Was skład komisji dyscyplinarnej, wyłoniony wyłącznie z mieszkańców Warszawy, być może kibiców, stołecznych klubów ? Reprezentatywność tej komisji, jest n-tym przykładem choroby toczącej polską piłkę nożną a jej werdykt w trybie zaocznym, z klauzulą natychmiastowej i bezodwoławczej wykonalności, mija się z jakimkolwiek prawem i celem, takim jak , kierowanie pod ich adresem, podobnych do przesłanego Wam emaila, gdyż liczenie na ich rzetelność postępowania i sprawiedliwej analizy pomeczowej, każdej kolejki ligowej, byłoby liczeniem na rozmowę z "diabłem" o jego nawrócenie.
Dodatkowo zapytam Was, czy jeden z najczystszych klubów w aferze korupcyjnej, jakim jest mistrzowska od lat w lidze - Wisła Kraków, zasługuje na bycie na cenzurowanym ze strony mediów, czy też na szacunek i obiektywizm, przykładowo z Waszej strony ?
Wnioskuję, że od precedensu z Boguskim, Canal + rozpoczyna kolejny wątek swojego programu Liga + Extra, w którym wydarzenia, poza uwagą sędziów, oraz te szczególnie brutalne lub nagminnie łamiące przepisy piłkarskie na boisku, będą przez Was analizowane i upubliczniane, wraz z wnioskami o ukaranie osób w nie zamieszanych, zwłaszcza z klubów topowych naszej ligi, od których, tak jak od Wisły, powinno się wymagać, identycznego przykładu, gry " fair".
Z poważaniem i nadzieją na odpowiedź w tej sprawie.
-
[email protected]