Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.10.2008, 16:52
Cytat:
Imperium Cyber Galaktyczne stanowi shad, uzupełniony klawiaturą i łączem internetowym.

Oddajcie mi pokłon Ziemskie kmiotki!
Dobry towar , dobry , ale na fakt istnienia (bądź nie) Unii nie ma żadnego wpływu .

Cytat:
Zauważ, że ignorowanie "weta" (pisze w cudzysłowiu ponieważ decyzje Rady Europejskiej nie mają mocy prawnej) podczas obrad RE to znaczniej mniejsze gatunkowo "przestępstwo" niż zmuszanie jakiegokolwiek państwa do ratyfikacji umowy międzynarodowej. Nie sądzisz? Stawiam tezę, że takie, niemające nic wspólnego z demokracją zagrywki mogą się w przyszłości stać się standardem.
Irlandii się nie zmusza do ratyfikacji , bo zmusić się jej nie da.
Można próbować przekonać ich do traktatu , ale nie może to mieć formy przymusu.
Co do wymiargu gatunkowego , to może i ignorowanie jakiegoś państwa na RE jest mniejszym gatunkowo przestępstwem niż polityczne ignorowanie wyniku referendum , ale decyzja nawet tak zobowiązująca jak pakiet klimatyczny jest mnie istotna niż przyjmowanie ,,nowelizacji" prawa pierowtnego mającej istotny wpływ na rozwój i wzrost znaczenia Unii . Z tego powodu wymaga więc dołożenia wszelkich możliwych starań do jej przeforsowania.
Zresztą jak sam potwierdziłeś były już takie prcedensy a ja nie zauważyłem żeby z tego powodu jakoś istotnie osłabł głos poszczególnych państw na forum Rady Europejskiej .
Dlatego ja takiego zagrożenia nie widzę .
Teoretycznie gdyby wejście traktatu w życie nie zależało od woli wszystki państw(patrz konstytucja amerykańska) , to można by było się obawiać i pisać o ignorowaniu itp .
Ponadto nie należy zapominać o mniejszości blokującej i prawie faktycznego weta podczas podejmowania decyzji jednomyślnie w Radzie Unii . Na te sprawy naciski na powtarzanie referenum i rzekome(dlaczego nie prawidziwe już pisałem wcześniej) ignorowanie jego wyniku , wpłwu nie mają .
Zresztą Ty piszesz o jakimś zagrożeniu dla demokracji a ja uważam , że samo prawo weta ma z nią bardzo malo wspólnego .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 22.10.2008 o godz. 17:04.