Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.10.2008, 17:11
Cytat:
ekhmhm - analogia z prawa miedzynarodowego jest taka Mareq i nie ściemniaj tutaj, że co do zasady NIE MA możliwości wyjścia z organizacji międzynarodowych.
Nie szukając gdzieś po mnejszych organizacjach .
Napisz mi coś o statusie Indonezji w ONZ w latach 1965-1966

Cytat:
- tak państwu możliwosć wyjścia, gdy każą mu zapłacić parę miliardów euro z tytułu bliżej nieokreślonych rozliczeń
To przedstaw mi jakąś analizę dotyczącą tych bliżej nieokreślonych(to mi się bardzo podobna) rozliczeń .

Cytat:
ze swoją polit poprawnością w ogóle nie jest faszystowska
co ma piernik do wiatraka ?

Cytat:
czemu najwyżsi oficjele WE mówią wprost o tym, że celem eurokołchozu nie jest free trade

To poproszę o drugą podobną do tej wymienionej w cytacie opinię . Jeżeli jej nie masz , to po cholerę piszezs ,,oficjelE" ? Lepiej brzmi , bardziej propagandowo . Tak jak lubisz .

Cytat:
Jak to nie jest socjalizm to co to jest
opinia byłego komisarza d/s handlu .
Wystąpienia nie czytałem , bo mnie to szczerze pisząc mało interesuje , ale zakładam że jego wiedza w tej tematyce jest kilkadziesiąt razy większa niż Twoja i Wyara , więc zapewne jest to ciekawy artykuł .
Mimo wszystko w najbliższym czasie nie będę raczej do niego zaglądał .
Natomiast przypisanie gęby dla całej Unii z powodu wypowiedzi jednego człowieka jest śmieszne
Unia jak każda inna tego typu przestrzeń , jest miejscem gdzie zderzają się różne poglądy i nie ma jednej jedynej świętej prawdy . W końcu wypadało by to zaakceptować .

Co do interwencjoinzmu , to najlepiej gdybyś zajrzał do art 84 TWE a co do tysięcy regulacji , to jest to domena wszystkich ustrojów i nie znajdziesz na świecie państwa ubogiego w przepisy . Z tego więc wynika , że prawdziwego kapitalizmu nie ma

Cytat:
Ja, jak pewnie zauważyłeś pisałem o prawie weta, które przysługuje Państwom członkowskim. Takie weto w referendum wobec TzL złożyła Irlandia i mimo tego reszta Państw UE chce ją zmusić do zmiany stanowiska lub poprostu pominąć jej zdanie. To jest sedno sprawy.
Jakie prawo weta ?
Tutaj prawo weta (biorąc pod uwagę , to co napisaleś późnej wnioskuje , że chodzi Ci o blokadę głosow w Radzie bądź głosowanie na ,,nie" w przypadku procedury jednomyślności ) nie ma nic do znaczenia . Kompletnie mieszasz pojęcia .
Poprostu żeby traktat wszedł w życie konieczny jest do spełnienia warunek ktrórym jest jego ratyfikacja w każdym z państw członkowskich. Tak jak to miało miejsce przy poprzednich traktatch . Władze Irlandii nie mają możliwości wyrażenia żadnego stanowiska w tej kwestii , ponieważ aby zostały upoważnione do ratyfikacji traktatu konieczne jest wyrażenie na to zgody przez naród w drodze referendum .

Cytat:
Ale jak wiesz TzL wprowadza bardzo niekorzystny dla Polski system podwójnej większości
Właśnie ja dalej nie wiem dlaczego system podwójnej większości jest tak bardzo niekorzystny w porównaniu z Niceą . Chciałbym wreszcie się doczekać jakiegoś konkretnego argumentu odnośnie drastycznie utrudnionego zawiązania koalicji bądź znacznego zmniejszania możliwości ,,blokady" .
Waga naszego głosu w systemie pierwiastkowym(tutaj jest najmniejsza z tych trzech) , nicejskim czy podwójnej większości(w tych dwóch można śmiało napisać , że identyczna) jest praktycznie taka sama . Problem(żeby nie było wątpliwości nie jest to problem obiektywny , ponieważ dla mnie nie raczej nie istnieje) leży gdzie indziej , ale ja zadania nikomu nie zamiezram ułatwiać
Ostatnio edytowane przez Mareq : 21.10.2008 o godz. 17:17.