Wyświetl pojedynczy post
Jery
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.10.2008, 09:42
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Tylko tak jak w Polskim parlamencie silniejszy nie jest w stanie sam zmienić konstytucji tak na płaszczyźnie wspólnotowej nie ma zasady aby silniejszy narzucał zdanie słabszemu . W Unii w tej chwili jest 27 państw , co daje gigantyczne kombinacje koalicyjne i pole do popisu dla politycznych gierek . Traktowanie tej rozgrywki na zasadzie My słabi i nasze interesy vs 26 sępów bądź Niemcy i Francja rozgrywające pionkami jest celowym bądź wynikającym z niewiedzy fałszowaniem realiów . Dobrym przykładem na różnorodność koalicji interesów jest przykład z ostatniego szczytu czyli nasz sojusz z Włochami w sprawie tzw ,,pakietu klimatycznego " . Dobrze by też było się zastanowić jaki % prawa wspólnotowego bądź unijnego godzi w nasz interes narodowy , oraz czym on tak naprawdę jest ten interes .
Nie rozumiesz czy robisz to specjalnie? Ja, jak pewnie zauważyłeś pisałem o prawie weta, które przysługuje Państwom członkowskim. Takie weto w referendum wobec TzL złożyła Irlandia i mimo tego reszta Państw UE chce ją zmusić do zmiany stanowiska lub poprostu pominąć jej zdanie. To jest sedno sprawy.
Wobec Pakietu Klimatycznego też mamy prawo weta i tylko dlatego prowadzone są jakiekolwiek negocjacje... Swoją drogą cała panika związana z CO2 wywołuje u mnie pusty śmiech (a piszę teraz jako były student geografii ) WPŁYW CO2 na ocieplenie klimatu jest ZNIKOMY - do 5% - NAPRAWDĘ

System głosowań większościowych to zupełnie co innego. Ale jak wiesz TzL wprowadza bardzo niekorzystny dla Polski system podwójnej większości. Nicea odchpodzi w niepamięć - kolejny argument przeciw TzL. Ale to już było wałkowane 1000 razy