Cytat:
Ja mam takie pytanie, jak wreszcie po wielu naciskach i np. kolejnych 3 referendach Irlandia przyjmie ten TL to czy dla równowagi będą organizowane referenda np. co 2 lata - Czy Irlandia chce wyjść z UE? I czy też będą one organizowane aż do skutku?
|
Tak jeżeli tylko zostanie traktat przyjęty np w 3 kolejnym referendum , to obiecuje ci , że na moje skinienie palcem będą organizowanie co dwa lata referenad na temat wystąpienia z Unii
Jeżeli będzie decydowała taka opcja polityczna(chociaż akurat w tym przypadku mamy narzucone z góry zobowiązanie wynikające z konstytucji) która tego pragnie , to będą mogli nawet co miesiąc robić takie referendum aż do skutku

. Chociaż wydaje mi się to w obecnych realiach zupełną abstrakcją

.
Cytat:
|
I powiedz czy jeśli się już wejdzie do tego "kołchozu".... to jest szansa wyjścia? Są jakieś procedury przewidziane?
|
Procedury są przewidziałem w złym traktacie z Lizbony . Obecnie ciężko być w 100 % pewnym , ponieważ nie było jeszcze takiego precedensu , ale zapewne należy odwołać się poprzez analogie do przepisów prawa międzynarodowego .
Cytat:
przynajmniej w jednym się zgadzamy , bo niewątpliwie podkreślone jest prawdą
|
prawie się zgadzamy , bo ja się z tego śmieje (chociaż w pewnym momencie to zacznie być groźne) , a Ty to bierzesz na serio