Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.10.2008, 11:25
Cytat:
Mareq
Czy Twoim zdaniem przeprowadzanie jakogokolwiek referendum poraz drugi, trzeci czy n-ty jest zgodne z zasadami demokracji?
Jest
Tak samo jak w pierwszym głosowaniu tak i w trzecim czy czwartym głos należy do ludzi .
Jest oczywistą sprawą , że nikt nie przeprowadzi referendum trzeci czy czwarty raz nad tą samą sprawą .
Nawet drugie referendum będzie przeprowadzone po uzyskaniu pewnych zmian w ,,okolicach okołotraktatowych" .

Cytat:
Czy nie widzisz, że jeśli normą stanie się powtarzanie referendów, ignorowanie weta małych krajów to te państwa stracą swoją suwerenność i to silniejsi będą decydować np o prawie w takim państwie?
Po pierwsze powtarzanie referendum stało się regułą już po drugim takim przypadku
Po drugie głosowania na ,,nie" w stosunku do TzL nie nazwał bym wetem i jak już wcześniej wspomniałem decyzja należy do Irlandii a konkretnie do Irlandczyków .
Nie będą chcieli tego traktatu to nie wejdzie on w życie w stosnku do całej Unii albo wejdzie w życie koncepcja reformująca oscylująca około zasady ,,wzocnionej współpracy" pozostawiająca Irlandię na uboczu , co biorąc pod uwagę sytuację polityczną jest całkowicie nierealny .
Wierze jednak , że Irlandczycy postąpią tak jak w przypadku Nicei(tak wielbionej tutaj przez wiele osób ) i w drugim głosowaniu wyrażą zgodę na ratyfikację traktatu .

Cytat:
, referendum można przeprowadzać aż do kompletnego zmęczenia materiału i skoro uważasz, że to jest zachowanie zgodne ze standardami demokracji - " 'nuff said".

Wynik nie zostanie olany? O którym wyniku mówisz? Pierwszym korzystnym?
Jak już wcześniej wspomniałem nikt nie będzie przeprowadzał referendum w nieskończoność , bo to jest zupełnie nierozsądne . Natomiast zmęczenie materiału według mnie oddziałuje w drugą stronę to znaczy na korzyść przeciwników . To są sprawy raczej oczywiste i bezdyskusyjne .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 19.10.2008 o godz. 11:35.