sambo napisał(a):

snakes - nie wiem o czym piszesz - prawdopoodobnie - nie znasz słowa biurokracja
|
Biurokracja to dla mnie sytuacja w ktorej aby zalozyc firme czekasz 1-3 miesiecy ,gdzie w innych strukturach administracyjnych jest to mozliwe w 3 dni(ponoc w Rumunii w 3 dni mozna zalozyc firme...)
Kiedys ogladalem w TV sytuacje z jakies wsi ,w ktorej most wymagał natychmiastowej reperacji bo grozil zawaleniem.Wojt czy burmistrz nie wiem kto tam byl wladny mial wszystkie niezbedne dokumenty aby skorzystac z pieneidzy unijnych ,aby naprawic ten most .Niestety pech chcial ze w szczelinach mostu bylo...gniazdo jakiegos ptaka i aby mozna bylo zaczac prace przy tym moscie ,trzeba bylo miec zgode jakiegos Prezesa Instytucji Ochrony Ptakow czy czegos takiego .Wojt czy burmistrz czekali na ta decyzje ponad 3 miesiace ! i konkluzja byla taka ze te srodki zdajsie przepadly bo minal w sumie ten termin w ktorym mozna bylo podbrac te srodki... Jesli to nie jest biurokracja,ktora uniemozliwia modernizacje kraju ,to nei wiem jak to lepiej zoobrazowac