Uran235 napisał(a):

Dalej szalejecie 
Cleiton w grudniu wraca do Internazional. Do tego ma za sobą występy w pierwszej reprezentacji Brazylii, póki co to raczej nie nasz rozmiar buta.
|
Nie wiem gdzie wyczytałeś, że wraca do Internacionalu? Wypożyczenie konćzy mu się 31/12/2008, tego samego dnia kończy mu się kontrakt z Internacionalem.
Ja tylko wiem o pogłoskach dotyczących przejścia do Palmeiras, które pojawiły się we wrzesniu. Jednak Cleiton zdementował te pogłoski i powiedział, że dopiero po zakończeniu rozgrywek będzie negocjował z potencjalnymi pracodawcami.
Co do kwestii jego występów w reprezentacji, to nie grał w pierwszej reprezentacji, tylko w reprezentacji U-20.
Cytat:
Seleçao (sub 20) :
5 jogos
15.08.2003 Argentina, 12.08.2003 México, 09.08.2003 Cuba, 06.08.2003 Repíublica Dominicana, 03.08.2003 Colíumbia
|
Dla porówania Marcelo ma 4 występy w reprezentacji U-21, a więc podobnie. Moim zdaniem Cleiton Xavier jest jak najbardziej w zasięgu Wisły.
Aby pokazać, że średni europejski klub ma szansę pozyskać klasowego zawodnika z Campeonato Brasileiro podam przykład Maccabi Haifa.
Rok temu ściągnęli oni za darmo Renato Eduardo(
http://en.wikipedia.org/wiki/Renato_...veira_Ribeiro),
gościa który ma na koncie 17 występów w brazylisjkiej młodzieżówce, brązowy medal MŚ-U20 oraz był wybierany do najlepszej 11 sezonu Campeonato Brasileiro.
Obok niego w tym samym czasie do Maccabi przyszedł za darmo Łukasz Surma..., a więc Maccabi to nie jest jakiś potentat europejski(5 miejsca w lidze izraelskiej w sezonie 06/07 i 07/08).
Więc wydaje mi się, że Wisła dała by radę pozyskać Cleitona Xaviera, w dodatku nie jest on już najmłodszym piłkarzem i nie grał jeszcze w Europie, więc możliwe że chciałby spróbować swoich sił poza Brazylią.