Dalej szalejecie

Cleiton w grudniu wraca do Internazional. Do tego ma za sobą występy w pierwszej reprezentacji Brazylii, póki co to raczej nie nasz rozmiar buta.
Edit, to ja sobie też poszaleję, a co
Pierwszy zawodnik gra w Belgii. Przespaliśmy okazję, bo latem był do wyjęcia za darmo. Mimo to klub, w którym znalazł się obecnie, pozwala mieć nadzieję, że jest to zawodnik do wyjęcia. Chodzi o Mustaphę Jarju, 22-letniego Gambijczyka. Aktualnie ten ofensywny pomocnik gra w RAEC Mons. W poprzednim sezonie w 33 meczach drugiej ligi Belgijskiej zdobył 15 bramek, a trzeba zaznaczyć, że jego drużyna nie awansowała. Na youtubie można zobaczyć przynajmniej część jego bramek, nie chce mi się teraz szukać. Zawodnik bardzo kreatywny, obdarzony dobrą techniką.
Profil piłkarza.
Drugi zawodnik, proszę nie krzyczcie na mnie, gra w Boca Juniors. Dwukrotnie próbował zwojować Primera Division, ale póki co bezskutecznie. Czasem grał, czasem nie grał, ale kluby nie decydowały się na jego wykupienie. Po powrocie do Argentyny nie udało mu się odbudować pozycji w drużynie i odzyskać miejsca w wyjściowej jedenastce. Argentyńczyk ma już 27 lat i trudno będzie mu się przebić w swoim klubie, jednocześnie jego kontrakt raczej nie je jest długi. Uważam, że jest to piłkarz, którego można wyciągnąć za relatywnie niską kwotę lub nawet za darmo. Warto się nim zainteresować chociażby ze względu na jego uniwersalność. Może grać na obydwu flankach, tak w obronie, jak i w pomocy, choć jego nominalną pozycją jest prawa obrona. Stylem gry nieco przypomina Edsona. Posiada niezły drybling, dobre dośrodkowanie i strzał z dystabnsu, przy tym dobrze egzekwuje stałe fragmenty gry i gra dobrze w defensywie.
Profil piłkarza.
Trzeci piłkarz, to lewonożny pomocnik rodem z Serbii. Nenad Milijas jest zapewne znany wielu z Was. Dysponuje kapitalnym uderzeniem z lewej nogi o czym przekonać mógł się tak Groclin jak i Bayern Monachium. Nie wiem, czy zawodnik ten byłby znaczącym skokiem jakościowym dla Wisły, natomiast jestem pewien, że w Polskiej lidze próżno szukać poza czołowymi klubami piłkarza o podobnych umiejętnościach, a warto zaznaczyć, że Serb latem będzie mógł odejść za darmo, a nowy kontrakt mógłby podpisać już zimą.
Profil piłkarza.
Czwarty piłkarz był już wymieniany w kontekście Wisły tego lata. Prawy pomocnik Dinama Bukareszt i reprezentacji Angoli nie może wywalczyć sobie miejsca w pierwszym składzie swojej drużyny i prawdopodobnie chciałby zmienić klub. Zawodnik posiada bardzo dobrą technikę, dynamikę i dysponuje dobrym dośrodkowaniem. Jedyny jego minus to syndrom uche-kiniera, który ponoć dopadł go w Bukareszcie. Niemniej przy rozsądnych wymaganiach ze strony Dinama i samego zawodnika jest to transfer realny i opłacalny.
Profil piłkarza.
Na oku miałem również dwóch napastników z Afryki, ale obaj obecnie są raczej poza zasięgiem Wisły. Junior Agogo zamienił latem Nottingham na Kair( płace w Egipcie są o wiele wyższe niż w Polsce, a Agogo to gwiazda), a Chris Katongo Kopenhagę na Bielefeld( przegrywa rywalizację z Wichniarkiem, ale Niemcy z pewnością chcieliby odzyskać większość z wydanych dwóch milionów euro, a sam zawodnik raczej nie chciałby obniżki płac).
Z Polski nie powiem nic odkrywczego- interesujący są Micanski, Napoleoni i Cetnarski, oczywiście za rozsądne pieniądze. Do tej trójki dołożyłbym może jeszcze Gola z Bełchatowa, widać po nim potencjał. Z jednej strony zawodnik defensywny, ale z drugiej ma ciąg na bramkę, sporo widzi, nieźle podaje i ma przyzwoitą technikę. No i wciąż jeszcze dosyć młody.
W temacie lodości to mam dwie propozycje.
Pierwszą jest prawoskrzydłowy Hannoweru 96- Salvator Zizzo. Młody amerykanin póki co nie przekonał póki co sztabu trenerskiego, na dodatek na początku sezonu złapał dosyć poważną kontuzję. Na pewno jest to gracz o dużym potencjale, bardzo przebojowy obdarzony dobrym dryblingiem i dośrodkowaniem. Myślę, że Niemcy nie robiliby mu zimą problemów z odejściem, bo przez półtora roku zaliczył 107 minut w bundeslidze, również w rezerwach nie powalał. Myślę, że ani klub ani zawodnik nie są zadowoleni ze współpracy, a piłkarz potencjał ma.
Profil piłkarza.
Druga realna propozycja to Vitor Vinha. Młody portugalczyk jest zawodnikiem Academici Coimbra, ale aktualnie przebywa na wypożyczeniu w CD Estrella Amadora. Póki co na wypożyczeniu nie gra, ale wcześniej ten 21-latek zdążył zaliczyć trzydzieści pięć występów w portugalskiej pierwszej lidze. Zawodnik ten grywa na lewej obronie, lub pomocy. Dysponuje ciekawymi umiejętnościami, ma niezłe dośrodkowanie i strzał, dobrą technikę, dobrze spisuje się w defensywie. W tym wypadku na pewno za zawodnika trzeba zapłacić odpowiednią kwotę, prawdopodobnie ponad pół miliona euro, ale zawodnika o podobnym potencjale i umiejętnościach raczej trudno wyszukać u nas w lidze.
Profil piłkarza.
Nie obraziłbym się też gdyby Bednarz sprowadził nam braci Drostów, ale to już raczej realne nie jest.