Wyświetl pojedynczy post
Eustachy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.10.2008, 12:31
Potrzeba sprowadzenia nowych pilkarzy to jedno. Do tego by klub wyszedl na prosta, nalezy jeszcze wyeliminowac z kadry najslabsze ogniwa, ktore na dodatek pochlaniaja ogromne srodki finansowe, zupelnie niewspolmierne do oferowanych przez siebie uslug.

Andrzej Niedzielan - rozne zrodla podawaly, ze zarabia ok. 200-220 tys euro. Zima zostanie mu jeszcze poltora roku kontraktu. Daje to jakies 300 tys euro. Pytanie czy lepiej wyplacac mu je w ratach przez kolejne kilkanascie miesiecy, czy wzorem negocjacji z Kryszalowiczem, ustalic kwote jednorazowej odprawy i tym samym zwolnic miejsce pod konieczne wzmocnienie ? O zasadnosci tego posuniecia, chyba nie trzeba przekonywac. Nawet Kryszal, ktory odchodzil z niesmakiem, moim zdaniem prezentowal sie o wiele lepiej, no i rzecz jasna skutecznosc tez mial o wiele lepsza.

Wojciech Lobodzinski - w moim mniemaniu najwieksza transferowa pomylka ostatnich lat, biorac pod uwage dlugosc kontraktu, zarobki, a takze to, ze nie byl to transfer darmowy.
Najwiekszy metlik dotyczy prawidlowego zdiagnozowania jego ulomnosci. Zdumiewa mnie jak wiele osob (prawdopodobnie na czele ze Skorza) nie dostrzega jego przerazliwej schematycznosci i kalectwa przy wykanczaniu akcji Zamiast tego kompleksowy obraz umiejetnosci, rozmywaja pozory. Tymi pozorami sa pojedynki jeden na jeden, ktore od czasu do czasu mu wychodza, zwykle na ten sam oklepany zwod. Tylko co z tego, ze ktos przy lini przejdzie chocby dwoch rywali, skoro nie potrafi celnie dosrodkowac, ze o oddaniu soczystego strzalu juz nie wspomne ? Efekt w gruncie rzeczy jest taki sam, jak w przypadku przegrania pojedynku indywidualnego. Nie ma z tego korzysci.
Czesto mowi sie ze dany zawodnik ma dobrze ulozona noge. O Lobodzinskim mozna powiedziec dokladnie na odwrot. On ta swoja noge ma na tyle drewniana, ze wiekszosc jego strzalow jest po prostu przerazajaco nieudolna. Podobnie jest z dosrodkowaniami. Stad tak fatalna statystyka goli & asyst. Dlatego przeraza mnie, gdy ktos zwraca uwage na takie drobiazgi jak nieprzepracowany okres przygotowawczy, a nie potrafi dostrzec tak olbrzymich mankamentow w wyszkoleniu. Zreszta Lobo juz w Zaglebiu przejawial dokladnie te same mankamenty. Ja nie mam watpliwosci, ze sa to rzeczy, ktorych u 26-letniego pilkarza nie da sie juz poprawic, tak jak juz nie da sie nauczyc Mauro celnie strzelac, tudziez szybciej biegac.
Na koniec zostaje ta schematycznosc. Ja go w Wisle jeszcze nie widzialem, by ze skrzydla probowal zejsc do srodka, by sprobowal wejsc w pole karne i samemu wykanczal akcje. Najczesciej gdy rywal zostanie przezen miniety, calosc konczy natychmiastowa decyzja o dosrodkowaniu na tzw."pale". Znikoma czesc takich pilek oczywiscie dochodzi celu jak przy bramkach Brozka w derbach, nie zmienia to jednak faktu, ze skrzydlowy powinien charakteryzowac sie "czuciem gry", a nie ot tak wpychac (bo trudno to nazwac centrami) futbolowke w mniej lub bardziej wlasciwym kierunku.
Zdaje sobie sprawe, ze tutaj mamy do czynienia z umowa wazna jeszcze przez 4 lata, tym wiekszym sukcesem byloby jej przedwczesne rozwiazanie, tzn. najlepiej juz tej zimy. Nie ma bowiem watpliwosci, ze wysokie zarobki obu ww. pilkarzy, wydatnie ograniczaja mozliwosci przy pozyskiwaniu nowych lepszych pilkarzy.

Takie jest moje radykalne stanowisko, w moim przekonaniu jak najbardziej sluszne i czas je bez watpienia zweryfikuje.
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 06.10.2008 o godz. 13:07.
Odpowiedz cytując