Ogryzek napisał(a):

Ja mam pytanie do znawców - czy każda oprawa anty świadczy o kompleksach?
Chyba normalne że czasami trzeba wbić szpilkę - ale czy to kompleks? Np. Sprzedawca liści osiedla czyści, to kompleks? Wg. mnie nie.
Mnie się średnio podobał pomysł Lecha, i jeśli mówić o kompleksach to śpiewy anty... (u nas ich nie ma rozumiem?)
Ale ja pomysłu Lecha jako "kompleksy" nie odebrałem jak tu niektórzy piszą.
|
Nie jestem znawcą, ale się wypowiem.
Nie każda oprawa świadczy o kompleksach, jednak jak tych opraw i zachowań jest zbyt dużo, to już to jednak może o czymś świadczyć.Również dziwne mi się wydaje spiewania o Wiśle Lecha, na meczach z innymi drużynami niż Wisła, lub o Legii np w meczu z nami.Do tego dochodzą szaliki antyLegia lub np transparent Legia Tirówka.Co prawda lechici walczą z tego typu zachowaniami, jednak tak czy siak wydaje mi się, że do końca sobie z tym nie poradzili.
Z mojej perspektywy parafraza sektorówki Legii jest tym bardziej niesmaczna, bo w pewnym sensie nawiązuje do Powstania Warszawskiego, czyli ludzi, którzy walczyli w nierównej walce z hitlerowcami
Zresztą, przeczytaj sobie przemyślenia pewnego jego mościa z Lecha.
Cytat:
"Coz, gdyby nie emigracja do Warszawy byloby to miasto idiotow, o czym liczne wpisy powyzej swiadcza najdobitniej. Trudno sie dziwic pracodawcom sciagajacym fachowcow z Polski, skoro na miejscu maja do dyspozycji troglodytow, ktorym sklecenie kilku zdan po polsku nastrecza sporo problemow, nie tylko ortograficznych. Chyba, ze to mazowiecki
Czepiac sie naszej "panoramy" gdy kilka lat temu legionisci wywiesili na swym sektorze hitlerowska flage, pod ktorej znakiem hitlerowcy palili ich miasto. To trzeba miec dopiero tupet. Ogarnijcie sie i nie osmieszajcie sie bardziej niz to wypada.
I nieuki mazowieckie, okupacja w GG to byl kinderbal w porownaniu z okupacja w "Kraju Warty". Wyrzucanie wiec nam, ze nie bylo powstania w Poznaniu jest wysoce niesmaczne. Pomijajac juz taki drobiazg jak jedyne zwycieskie powstanie - Wielkopolskie i wklad Wojska Wielkopolskiego tak w obrone Lwowa jak i zwyciestwo w 1920. Pilsudski - ktorego ani nie cenie, ani nie lubie - powiedzial, Polska jest jak obwarzanek, wszystko co wartosciowe jest na obrzezach, a w srodku....
I pod wzgledem czego mozemy miec do stolycy kompleksy? Pod wzgledem waszych korkow? Tych szesciu mostow na krzyz? Smierdzacego dworca? Stanikow sprzedawanych na kazdym rogu ulicy? Reklamowek burdeli za kazda wycieraczka samochodu? Warszawa to miasto azjatyckie - taki Stambul, ewentualnie Bangkok nad Wisla. "
Ceterum censeo geminos esse abolendos!
|
My z Legią też nie szczędzimy sobie pozdrowien, jednak wydaje mi się, że obiedwie strony robią to bardziej z klasą czy dawką humoru.Np nasz transparent w Warszawie, gdzie namalowana była syrenka warszawska w ciązy z podpisem "tu byłem lajkonik", a pozniej rewanz,legionistów ze rycerzem odcinającym głowę smokowi.Owszem w bezpośrednich meczach kipi, jednak czy oprocz nich pozdrawiamy Legię, lub oni nas?