nesta napisał(a):

Ok, tylko pytanie w sondażach brzmi:
czy popierasz wprowadzenie kuratora i reformę PZPN za cenę wykluczenia reprezentacji z el. MŚ?
Zwykli ludzie mogą machnąć ręką na reprezentację, która gra brzydko i na 3 wielkich imprezach z rządu zagrała straszną kichę.
Sprytni dziennikarze nie zadali pytania:
czy popierasz wprowadzenie kuratora i reformę PZPN za cenę utraty organizacji Euro2012?
W przypadku tak postawionego pytania proporcje będą odwrotne, niż w sondażu którego wyniki podałeś.
Więc ja jednak szczerze wątpię w te deklaracje Tuska. Owszem, może jest leniwy, może rozczarowuje jako premier - ale nie jest idiotą. Utrata Euro 2012 oznaczała by olbrzymi cios dla notowań PO i wielki prezent dla PiS.
A jest też dla mnie oczywiste, że jeśli jakimś cudem w poniedziałek nie odwieszą kuratora a FIFA nas ukaże (co nie jest w 100% pewne, ale możliwe) to kolejnym krokiem będzie groźba odebrania Euro 2012.
W całej tej sprawie chodzi tylko i wyłącznie o to, by rząd nie utracił twarzy. PO liczy na to, że uda się podpisać jakieś wiążące porozumienie z PZPN. To porozumienie zostanie ogłoszone na jakiejś konferencji prasowej i zostanie przedstawione jako wielki sukces rządu. Kto wie, może dla ułagodzenia Tuska Koźmiński i Listek będą mieć kwaśne miny, by sprawiać wrażenie że musieli sporo ustąpić.
Myślę mimo wszystko, że konflikt zostanie zakończony już jutro.
PS. jeszcze jedno - większość ludzi chce eskalacji konfliktu w PZPN, bo jest sezon ogórkowy. A ludzi nie interesuje świat, tylko własne podwórko. Tyle że ci ludzie nie wierzą, że może nas FIFA ukarać. Jeśli stracimy te 6 punktów, nastroje będą zupełnie inne.