|
FIFA, UEFA, PZPN są organizacjami samodzielnymi, nie doją kasy z budżetu (poza jakaś kwota na szkolenie młodzieży) Co by nam sie nie podobało w jaki sposób działa to kółko wzajemnej adoracji, nic nam do tego. Granie w rozgrywkach przez nich prowadzonych obowiązkiem nie jest.
To jak funkcjonuje PZPN jest w jakiś sensie kpiną, ale jednak nie przeceniajmy możliwości PZPNu (szczególnie tej władzy na górze) w związku ze stanem polskiej piłki. Co PZPN ma wspólnego z tym że nasi kadrowicze grzejąca ławy w średniakach europejskich, że są kondycyjnie nie przygotowanie. To się odbywa w klubach. Na szczęście nasza infrastruktura sportowa się poprawia (a przecież to nie PZPN ja buduje) a przyznanie euro było do tego ważnym impulsem. Za kilka lat prawie każdy klub ekstraklasy będzie grał na nowoczesnym stadionie. To wpłynie na frekwencje i kondycje finansowa klubów.
PZPN obrywa za całe zło polskiej piłki ale jeśli na chłodno spojrzeć to przecież tak wcale nie jest. Podejście PZPN do afery korupcyjnej było oczywiście skandaliczne ale w końcu prokuratura też coś zrobiła i na taka skale już to nie powinno wrócić. I wcale nie pisze tego wszystkiego bo bronie tych dziadów ale strasznie irytuje mnie podejście polityków do tej sprawy.
Wszyscy zapewniają ze zrobią porządek w PZPNie to ja sie pytam jaki jest konkretny plan działania? Dziewiecki zamiast robic tylko zamieszanie i szum medialany powinien zrobić konferencje i przedstawić program ... ale tu jak mniemam takiego planu działania po prostu nie ma. Wyp*** jednych wstawmy swoich, jakoś to będzie. Jeżeli premier na konferencji pieprzy tylko farmazony o złodzieju poganiającym złodzieja i utrwala jakis stereotyp kibola, że strach w Polsce na trybuny wchodzić to ja naprawdę mam obawy czy ci ludzie są w stanie cokolwiek mądrego wprowadzić. Czy nie jest to tylko polityczna rozgrywka troszkę pod publiczkę na fali ogólnonarodowej walki z PZPNem.
Beton trzeba kruszyć od spodu, jeżeli zrobimy tylko zmiany na górze to w gruncie rzeczy nic się nie zmieni.
Ostatnio edytowane przez Neon : 04.10.2008 o godz. 16:34.
|